info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

Savjeti: Pranje motora

651pregleda

Ukoliko se odlučite da agregat svog automobila operete budite veoma pažljivi kako i na koji način to činite jer ga pogrešnim načinom pranja možete prilično oštetiti.

Pranje motora nije preporučljivo obavljati kompresorom, odnosno vodom koja izlazi pod velikim pritiskom. Razlog za to jeste to što snažan pritisak vode može, kod novijih motora, da ošteti kompjuter koji se nalazi u motorskom prostoru.

Opasnost postoji i po električne instalacije koje može oštetiti tvrda voda. Takva voda je uglavnom na svim pumpama i auto-perionicama.

Zato je bolja varijanta motor prati u nekom servisu ili kod kuće. Ako se odlučite da sami perete svoj agregat trebaće vam sprej za odmašćivanje. Njega možete naći u gotovo svakoj prodavnici auto-opreme.

Prije nego što krenete sa pranjem obavezno zaštitite sve električne instalacije, najbolje nekim najlonom. Nikako ne prskajte sklop motora. Pomenutim sprejem tretirajte sva crijeva, plastiku i filtere, a zatim ih očistite četkom ili krpom.

Od nedavno se pojavio i novi način pranja automobila. U pitanju je pranje vodenom parom. Ovaj vid pranja je veoma pogodan za pranje motora jer ne postoji jak pritisak vode koji može izazvati oštećenja na akumulatoru, crijhevima, kablovima i ostalim spojevima.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW