info@autonovosti.com
Novosti

Slovenija planira “brave” za blokiranje motora ako za volan sjedne alkoholisan vozač

962pregleda

Izmjenama zakona o bezbijednosti saobraćaja Slovenija će još ove godine predvidjeti ugradnju elektronskih naprava koje blokiraju pokretanje motora ako vozač u organizmu ima nedozvoljenu količinu alkohola, najavio je u petak slovenački ministar saobraćaja Peter Gašperšič.

Ministar je izmjenu najavio na seminaru o mogućnostima smanjenja nesreća u saobraćaju povezanih s konzumacijom alkohola, koji je u organizaciji Evropskog vijeća za bezbednost saobraćaja (ETSC) održan u Ljubljani.

Seminaru je prisustvovala i povjerenica Evropske komisija za transport Violeta Bulc koja je na parkingu pred zgradom parlamenta, gdje je savetovanje održano, izvela demonstraciju djelovanja takve naprave, tzv. “alkoholne brave”.

Bulc je sjela za upravljač kamiona marke Volvo s ugrađenom napravom, ali je uspjela da ga upali tek nakon što je u alkotester naduvala dovoljnu količinu vazduha i tako “pametnom” vozilu dokazala da nije u alkoholizovanom stanju.

Na tržištu će uskoro biti više takvih sistema, što je u skladu s politikom bezbijednosti u saobraćaju koju sprovodi Evropska komisija, rekla je Bulc.

Za sada zakon dozvoljava ugradnju “alkoholnih brava” u sedam evropskih država, a to već sprovode Švedska, Velika Britanija, Holandija i Finska. Što je zanimljivo, upravo te zemlje su prema nekim istraživanjima u saobraćajnom smislu najsigurnije evropske države.

“Alkohol je veliki uzrok nesreća i smrtnih slučajeva, a sadašnje mjere suzbijanja nesreća nisu dovoljne”, rekla je Bulc.

Za sada, obavezna upotreba takvog načina kontrole stanja vozača predviđena je samo u okviru rehabilitacijskih programa za alkoholisane vozače “povratnike” i za posebno osjetljive kategorije kao što su vozači teretnih vozila ili školskih autobusa.

Ali, postoje mišljenja da će se trend alkotestiranja problematičnih vozača postepeno širiti i na druge kategorije.

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW