info@autonovosti.com
Aktuelnosti

Sve vrste goriva od ponoći skuplje

1.26Kpregleda

Dizel će od ponoći biti skuplji sedam centi, a litar će koštati 1,30 eura. BMB 98 će poskupiti tri centa, i koštaće 1,44 eura. BMB 98 će od ponoći biti skuplji četiri centa i koštaće 1,41 euro. Lož ulje će se prodavati za 1.26  eura, uz poskupljenje od šest centi.

Kako su saopštili iz Ministarstva ekonomije, promjenu cijena naftnih derivata u Crnoj Gori uzrokovao je isključivo rast vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i jačanje dolara u odnosu na euro. To kao posljedicu ima izuzetnu nestabilnost međunarodnog tržišta naftnih derivata, što dominantno utiče na promjenu cijena goriva u Crnoj Gori i čitavom regionu.

Uporedni podaci iz prethodnih godina pokazuju da su u posljednjih 10 godina najveće cijene naftnih derivata u Crnoj Gori bile 2012, kada je BMB 98 koštao 1,54 eura, BMB 95 1,50 eura, a eurodizel 1,38 eura.

“Vlada će nastaviti da prati kretanja na međunarodnom tržištu i, ukoliko ona budu prijetila da ugroze crnogorsku privredu i građane, preduzeće potrebne mjere u cilju njihove zaštite.Vlada Crne Gore je više puta, tokom 2011. i 2012. godine, djelovala antiinflatorno, kada je smanjila vrijednost akciza i donijela odluku o povraćaja dijela plaćene akcize na eurodizel koji se koristi u industrijske i komercijalne svrhe, kao i mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije”, saopštili su iz MEK-a.

Oni podsjećaju da uvozna cijena po litru, odnosno vrijednost naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i odnos eura prema dolaru, dominantno definišu nabavnu cijenu naftnih derivata. Prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata,  prilikom obračuna uzima se u obzir prosječna vrijednost naftnih derivata u obračunskom periodu. To znači da nabavna vrijednost naftnih derivata u obračunskom periodu određuje nivo korekcije. Od daljeg kretanja cijena naftnih derivata na Platt’s kotacijama zavisiće da li će doći do povećanja ili pada cijena u Crnoj Gori.


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW