info@autonovosti.com
trabant 601
Automobili

Trabant 601 – 1.8T sa 270 KS

680pregleda

Uz kupee obično su išli sufiksi Sport, Race, GT, RC… To im je prije svega nalagao oblik karoserije. No, kupei su se različito tumačili u različitim zemljinim hemisferama, pa čak, i na susjednim tržištima. Coupe je i Opel Manta, ali i Trabant 601. Jedan je zbog oblika karoserije, a drugi je samo zbog broja vrata. Nastajali su u istom vremenu, ali sa dvije različite strane granice zemlje istog imena.

trabant 601

Trabanta su trudbenici istočnog bloka nakon uplate čekali ravno 4 i po godine i sa njim bili “osuđeni” da dočekaju kraj života. Takav je bio Trabant 601, budući da je onakav od staklo-plastike uveliko mogao nadživjeti svog “gazdu”. Ipak, Trabant 601 je pokleknuo pod naletom kapitalizma i bez obzira na materijal počeo “umirati” prije “gazde”.

trabant 601

Danas je samo kao atrakcija, a njegov dvotaktni motor sa 600 “kubika” pale isključivo na paradama entuzijasta koji jednom godišnje defileom obilježe vrijeme u kojem je Trabant bio najčešće viđani četverotočkaš na cestama Istočne Njemačke.

trabant 601

Jedan takav je sačuvan u Poljskoj. Živi zajedno sa svojim vlasnikom, ali od izvornog automobila ostao je samo oblik.

trabant 601

Priča o ovom Trabbyju započela je osamdesetih godina proteklog stoljeća, a nastavljena prije 14 godina kada ga je kupio poljski entuzijasta. Prvo je u njega ugradio 1,1-litarski benzinski motor kojeg je izvadio iz VW Pola. Bio mu je “slab” pa je onda ugradio 1,3-litarski. I on mu je bio slab, pa je umjesto njega stavio 1,8-litarski, pa konačno i dvolitarski iz Golfa GTI.

trabant 601

Nekoliko godina kasnije, vlasnik se odlučio na radikalizam! Iz svog havarisanog Audija TT 1.8 Turbo, povadio je sve što je mogao i ugradio u svog starog ljubimca. I to mu je bilo malo, nego je postojeći motor (ili od 180 ili od 225 KS) pojačao na 270 KS. Naravno i pogon na 4 točka Quattro, uspješno je transplantirao.

trabant 601

A rezultat!!! 270 KS motor oslobađa na 5.700 obr/min, a obrtni moment od 369 Nm dostupan je pri 4.500 obr/min. To mu je dovoljno da do 100 km/h ubrza za 4,5 sekundi. Stari dobri Trabby nikada nije ni mogao doseći tu brzinu.

trabant 601

Vlasnik se odvažio sa njim stići čak i do 200, i to za samo 15,5 sekundi!

trabant 601

Možete li zamisliti ovakvog Trabanta? Bez panike – zaustavljaju ga prednje kočnice sa diskovima prečnika 312 milimetara i zadnje sa diskovima prečnika 256 milimetara. Tu su naravno i ABS i ESP.

Sve za ljubav!

proauto.ba

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW