info@autonovosti.com
U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima ne?
KorisnoSavjeti

U kojim državama su obavezni zimski pneumatici, a u kojima ne?

567pregleda

Srbija

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena pneumaticima za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica.


Mađarska

U Mađarskoj, vozači nisu u obavezi da koriste zimske pneumatike. Međutim, obavezna oprema u zimskim mjesecima su lanci za snijeg. Ova obaveza se odnosi i na strance, kojima može biti zabranjen ulazak u zemlju, ako ih nemaju u automobilu.


Austrija

Vozači u Austriji su dužni, da u poriodu od 1. novembra do 15. aprila prilagode stanje svojeg vozila zimskim uslovima. Ako vas u tom periodu zatekne policija u vožnji sa ljetnjim pneumaticima, kazna može iznositi i 5.000 eura, naravno u zavisnosti od toga koliko ste uticali na odvijanje saobraćaja. Kazna je visoka i ako dubina šare na pneumaticima iznosi manje od 4 milimetra. Na nekim planinskim prevojima, obavezno je koristiti i lance za snijeg, a vožnja na njima ograničena je na 40 km/h. Ako vozač automobila sa ljetnjim pneumaticima napravi udes u Austriji i policija procijeni da su pneumatici uzrok, osiguravajuće društvo može da odbije da isplati štetu u cjelini.


Slovenija

U periodu od 15. novembra do 15. marta, vozači u Sloveniji moraju imati zimske pneumatike, a minimalna dubina šare iznosi 3 mm. Ova odredba se NE odnosi na turiste koji se kreću suvim putevima. Ako je na putu snijeg, odredba se odnosi i na turiste, koji u tom slučaju moraju imati zimske pneumatike.


Hrvatska

U Hrvatskoj je zimska oprema obavezna kad je kolovoz pokriven snijegom, ledom ili poledicom. Minimalna dubina šare iznosi 4 milimetra.


Bugarska

Zimski pneumatici nisu obavezni. Međutim, postoji propisana zimska oprema, tako da kada je na putu kontinuiran snijeg, potrebno je koristiti lance.


Rumunija

Zimski pneumatici nisu propisani zakonom, ali postoji obaveza korišćenja zimske opreme.


Albanija, Makedonija

Korišćenje zimskih pneumatika obavezno je samo kada je na putu snijeg, led ili poledica. Ljetnji i zimski pneumatici moraju imati minimalnu dubinu šare od 4 milimetra.


Bosna i Hercegovina

Vozači su obavezni da koriste na svojim vozilima zimske pneumatike u periodu od 15. novembra do 15. aprila. Kao alternativa je dopušteno korišćenje ljetnjih pneumatika sa lancima za snijeg. Minimalna dubina šare iznosi 4 mm.


Švajcarska

U Švajcarskoj ne postoji obaveza korišćenja zimskih pneumatika, ali postoje dionice gdje je neophodna zimska oprema, prvenstveno na planinskim područjima. Međutim, ako dođe do saobraćajnog udesa i policija zaključi da je uzrok nepostojanje zimskog pneumatika ili zbog dubine šare manje od 4 mm, onda će štetu platiti vozač koji nema odgovarajuću zimsku opremu.


Njemačka

U Njemačkoj zimska oprema nije datumski određena, već je obavezna u periodu zimskih uslova vožnje, odnosno kada je na kolovozu snijeg, ugažen snijeg, “bljuzgavica” ili poledica. U takvim uslovima, vozila moraju biti opremljena sa četiri zimska pneumatika minimalne dubine šare 1,6 mm, iako se preporučuje 4 mm. Vozila sa pogonom na sve točkove nisu izuzetak, kao što je to slučaj u Švajcarskoj. Međutim, ako vas policija zaustavi na snijegom prekrivenom putu sa ljetnjim pneumatikom i iz tog razloga usporavate saobraćaj, očekujte značajnu novčanu kaznu. Ako izazovete saobraćajnu nesreću, rizikujete da osuguravajuće društvo ne plati štetu.


Francuska

U Francuskoj nisu obavezni zimski pneumatici, osim nekih planinskih regiona. U ovim oblastima, znakovima je istaknuta zabrana prolaska automobila sa ljetnjim pneumaticima.


Italija

Zimski pneumatici su obavezni samo u nekim regionima, o čemu se treba dodatno informisati. Na primer, u regiji Trentino – Južni Tirol (Bolzano, Trento, Brenner) zimska oprema je obavezna od 15.11. do 15.4. bez obzira na uslove vožnje. U pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini, na dionicama Trst – Venecija i Palmanova – Udine – Tržič, obvezna je upotreba zimske opreme od 15.11. do 15.4., bez obzira na uslove vožnje.


Belgija, Holandija, Luksemburg

U zemljama Beneluxa zimski pneumatici nisu obavezni, sa izuzetkom Belgije, i to u periodu od 1. oktobra do 30. aprila. Međutim, klimatske promjene sa sve hladnijim zimama u ovom periodu, razlog su što se sve više vozača u ovoj oblasti opredjeljuje za zimske pneumatike.


Danska

U Danskoj, zakonom nije definisana upotreba zimskih pneumatika. S obzirom na klimatske uslove, jasno je da su zimski pneumatici potrebni u ovoj zemlji.


Norveška

U Norveškoj, kao i u Danskoj, ne postoji zakonska odredba koja se odnosi na korišćenje zimskih pneumatika u zimskim uslovima vožnje. U norveškom zakonu stoji da “pneumatici moraju imati dovoljno prijanjanje” i dubinu šare od minimalno 3 milimetra. Policija preporučuje, kako domaćim, tako i inostranim vozačima, da koriste samo kvalitetne zimske pneumatike.


Finska

U Finskoj su zimski pneumatici obavezni u periodu od 1. decembra do 1. marta. Minimalna dubina šare zakonom je definisana i iznosi 3 milimetra. Kazne za nepoštovanje propisa su veoma visoke.


Švedska

Zimski pneumatici su obavezni u periodu od 1. decembra do 31. marta, i to kada je put prekriven kontinuiranim slojem snijega ili sniježne “kaše”. To se ne odnosi na turiste, ali najmanja dozvoljena dubina šare na njihovim pneumaticima je 3 mm. Zbog klimatskih uslova, jasno je da su zimski pneumatici u ovoj zemlji više nego potrebni.


Velika Britanija

Zimski pneumatici nisu obavezni.


Poljska

Ne postoji obaveza korišćenja zimskih pneumatika, ali ih preporučujemo s obzirom na sve “jače” zime sa mnogo snijega.


Slovačka

U periodu od 15. novembra, do 31. marta, zimski pneumatici su obavezni, kada je na putu snijeg, led ili poledica. Kazna za nepoštovanje ovog pravila je 60 eura.

 

automagazin.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW