info@autonovosti.com
michelin uptis
Novosti

Gume bez vazduha? Michelin u saradnji sa General Motorsom predstavlja novu revolucionarnu gumu

1.7Kpregleda

Flota električnih vozila kompanije General Motors (GM) služiće za testiranje nova revolucionarne generacija guma bez vazduha, koje je Michelin predstavio ove nedelje na Michelinovoj konferenciji o održivosti, Movin’On u Montrealu, Kanada.

Uptis – akronim za Unique Puncture-proof Tyre System (jedinstven sistem pneumatika otpornog na probijanje) po konceptu je sličan, ali se razlikuje po svom sastavu od bezvazdušnog Tweela, koji je prvi put prikazan 2005. godine.

Uptis se sastoji od fleksibilne konstrukcije izrađene od gume i patentirane nove armature od stakloplastike. Fleksibilni prsten je omotan u konvencionalni profil gume koji bi na kraju mogao biti “napunjen” od starih istrošenih pneumatika, procesom 3D štampe. Kao i kod pneumatskih guma, svojstva gazećeg sloja i konstrukcije mogu se podesiti za različite tipove vozila.

michelin uptis

Michelin radi u saradnji sa više proizvođača automobila da dovede prototip Uptisa u punu, serijsku, proizvodnju. Inženjeri kažu da nema razloga da se ne može montirati na bilo šta, od lakih kamiona do automobila sa konvencionalnim i električnim motorima.

michelin uptis

Jedino partnerstvo koje je do sada javno objavljeno je sa GM-om, koji će koristiti Uptis za flotu Chevrolet Bolt EV vozila, kako bi se u realnim uslovima testirale karakteristike ovih guma. Početak proizvodnje bi se mogao očekivati 2024. godine.

michelin uptis

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW