info@autonovosti.com
opel ampera
Novosti

U Opelu stopirali porudžbine za Amperu-e, ne mogu toliko da ih naprave

765pregleda

Opel je zatražio od svojih prodavaca na evropskim tržištima da više ne primaju porudžbine za električni model Ampera-e, jer iz američke fabrike, u kojoj se ovaj model proizvodi zajedno sa sestrinskim Chervoletom Bolt, ne stiže dovoljan broj vozila u Evropu.

opel ampera

Zahvaljujući velikoj autonomiji u vožnji sa punim baterijama, koja u zavisnosti od vrste testiranja varira od 380 km (po američkom EPA standardu), do 520 km (prema merenjima zasnovanim na NEDC testnom ciklusu), Ampera-e je jedan od najpovoljnijih modela na evropskom tržištu kada se u obzir uzmu radijus kretanja, cijena i prostor u kabini.

opel ampera

Zato i ne čudi što je u zemljama u kojima su automobili na struju prisutni na putevima u većem broju, poput Norveške, Opelov električni model veoma tražen. Broj porudžbina u ovoj skandinavskoj zemlji mjeri se hiljadama, ali je pet mjeseci posle lansiranja Ampere-e u Norveškoj zvanično prodato manje od hiljadu automobila.

opel ampera

Razlog – u američkoj fabrici, u kojoj se Ampera-e izrađuje zajedno sa električnim Chevroletom Bolt za tržište SAD, ne proizvodi se dovoljan broj vozila sa Opelovom značkom namijenjenih Evropi. Barem je takav slučaj bio za model za 2017. godinu, a malo je vjerovatno da će se odnos proizvedenih Boltova i Ampera-e značajno promijeniti i u 2018. u koristi ovog drugog.

opel ampera

Zbog toga se Opel odlučio za nepopularnu mjeru – zatražio je od prodavaca u Evropi da prestanu da primaju porudžbine, jer ne mogu da garantuju potencijalnim kupcima kada će dobiti vozilo koje su naručili.

opel ampera

opel ampera

U kompaniji smatraju da je to korektnije, jer onima koji bi danas rezervisali svoju Amperu-e, ne mogu da saopšte datum isporuke, čak ni za 2019. godinu. Ipak, Opel naglašava da to ne znači i trajnu obustavu prodaje Ampere-e. U Njemačkoj je slična situacija kao i u Norveškoj. I u toj zemlji je isporučeno znatno manje automobila od broja rezervisanih, vjeruje se da ih je za sada manje od 100 stiglo do svojih vlasnika.

opel ampera

Do povećanja proizvodnje Ampere-e za evropsko tržište moglo bi da dođe ukoliko bivši Opelov vlasnik, General Motors (u čijim pogonima se izrađuje ovaj električni model), i sadašnji, PSA Peugeot Citroen, postignu dogovor.

opel ampera

U međuvremenu, pojedini prodavci u Norveškoj razmatraju mogućnost da nedostatak Ampere-e u svojim salonima nadomjeste uvozom sestrinskog Chevroleta Bolt direktno iz SAD, ali bi se u tom slučaju pojavio problem oko razlike u standardima električnih punjača.

opel ampera

 

b92.net

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW