info@autonovosti.com
Nautika

Uljanik gradi kruzer sa šest zvjezdica za posjetu Antartktiku

1.35Kpregleda

Pulski Uljanik dogovorio je izgradnju prvog luksuznog kruzera na svijetu, sa čak šest zvjezdica. Vrijedan je oko 200 miliona eura, a biće namijenjen plovidbi polarnim područjima!

Tako će se uskoro kruzerom moći posjetiti daleki Antarktik. Cijena – prava sitnica, oko 150 hiljada dolara po osobi! Prvi putnici zaploviće 2018., kada će Uljanik završiti izgradnju.

Sve kabine, njih 114, imaju balkon. Ima apartmana i od 100 kvadratnih metara, a najmanja kabina ima 30 kvadrata. Brod će biti dugačak 160 metara, ali će prevoziti samo 240 putnika, kako bi im se mogli ispuniti svi zahtjevi. Na tri putnika dolaze čak dva člana posade.

Na tender za izgradnju tog zahtjevnog broda koji će putnicima omogućiti da helikopterom posjete svaki dio Antarktika, javila su se i španska i italijanska brodogradilišta. Pobijedio je Uljanik, koji odavno pravi specijalizovane brodove i potvrđen je kao fleksibilno brodogradilište kada je riječ o zahtevima naručioca.

Serđo Pajković, direktor prodaje, ističe kako Uljanik ima 400-500 inženjera od koji je velik dio projektanata koji su spremni na sve izazove.

No ovakav brod još nikad nisu izgradili. Pogoniće ga motori koji, kada je riječ o ekološkim standardima, svjetska brodogradnja još nije vidjela. Trup, pak, mora imati sve potrebno za lomljenje leda.

Bezbijednost mora ipak biti bez kompromisa. Brod ima dva mašinska odeljenja – ako jedni i izgori, sigurno može stići u luku, kaže voditelj projekta Atif Softić.

Australijska firma koja je naručila kruzer u svojoj floti ih ima 20-ak, ali  samo za plovidbu rijekama. Ovo im je prvi kruzer za plovidbu polarnim područjima i prvi na svijetu tako visoke ICE-klase!

smagazin.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW