info@autonovosti.com
KamioniZanimljivosti

Volvo Iron Knight (+VIDEO)

744pregleda

Specijalni Volvo Iron Knight je i zvanično postao najbrži kamion na svijetu, budući da je na stazi na sjeveru Švedske oborio rekord na 500 i 1.000 metara.

Volvo-The-Iron-Knight-Breaks-Record-Fastest-Truck-UK-Haulier-autonovosti.me-4

Kamion raspolaže sa 2.400KS i 6.000 Nm (u paru sa I-Shift transmisijom sa dvostrukim kvačilom), a budući da težina iznosi 4.500 kg odnos težina/snaga je oko 0.5KS po kg.

Volvo-Iron-Knight-with-Boije-Ovebrink-autonovosti.me-3

Iron Knight je 1.000 metara prešao za samo 21.29 sekundi (prosječna brzina je iznosila 169 km/h), dok mu je za 500 metara trebala 13.71 sekunda (prosječna brzina 131.29 km/h).

Volvo-Iron-Knight-Rear-Three-Quarters-autonovosti.me-1

Obaranje rekorda su nagledali predstavnici FIA-e, a treba reći i da je Volvo Iron Knight tokom testova postigao najveću brzinu od 276 km/h.

Pogledajte i VIDEO:

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW