info@autonovosti.com
AktuelnostiVideoZanimljivosti

Waymo – Samovozeći automobili u saobraćaju (VIDEO)

1.16Kpregleda

Potpuno autonomni automobili su stigli, a izgleda da je cilj prvi postigao Google s projektom samoupravljivih vozila Waymo.

Američki gigant okupirao je Feniks autonomnim vozilima i novinarima je priuštio nesvakidašnje vožnje. Naime, dok u ostalim saveznim državama zakonodavci još uvijek traže prisustvo čoveka za upravljačem autonomnog vozila, u Arizoni to nije slučaj. Zato je ova lokacija i odabrana za lansiranje konkurencije Uberu i Lyftu.

Kada će servis biti dostupan javnosti? U sledećih nekoliko mjeseci! To bukvalno znači da je budućnost stigla, a kako izgleda iz prve ruke možete pogledati u video prilogu.

Pomalo je teško ostati ravnodušan na scene u kojima automobil u potpunosti upravlja sam, s praznim vozačkim sjedištem, dok pozadi putnici uživaju u pejzažu.

U stvari, nije samo teško ostati ravnodušan. Teško je ne ostati potpuno frapiran!

Očekivali bismo da će robotizovani automobili imati robotske, pomalo trzave reakcije i da će biti spori, ali Waymove automobile odlikuje fluidnost upravljanja karakteristična za iskusne vozače. Vozila pritom nisu mapirana za ranije utvrđene rute, već jednako voze po čitavom regionu.

Evidentno je da je tehnologija debelo prestigla zakonodavce, koji tek moraju da dozvole autonomnim vozilima učestvovanje u svakodnevnom saobraćaju, ali ako je suditi prema Waymovom pilot projektu – budućnost je stigla još juče i izgleda veoma uzbudljivo.

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW