info@autonovosti.com
Novosti

Zakon o obaveznoj bebjednosnoj opremi odobren u Evropskom parlamentu

283pregleda

Evropski parlament je odobio zakone kojima se nalaže ugradnja obavezne bezbjednosne tehnologije u automobile od maja 2022. godine.

“Zakon će spašavati hiljade života u narednim godinama. Bili smo fokusirani na bezbjednost učesnika saobraćaja, posebno onih najugroženijih. Dodatna obavezna oprema za automobile, kamione i autobuse će spašavati živote”, izjavila je poslanica u Evropskom parlamentu Roza Thun.

Među sistemima koji će biti obavezni u vozilima su pametni pomoćni sistem za kontrolu brzine, sistem koji olakšava instalaciju blokade u slučaju vožnje pod uticajem alkohola, sistem za upozorenje na pospanost i nedostatak pažnje, napredni sistem upozorenja na odvraćanje pažnje, signal za hitno zaustavljanje, sistem za detekciju pri vožnji unazad, kao i uređaj za snimanje podataka, odnosno crna kutija.

Putnički automobili i laka komercijalna vozila će morati da imaju i sistem kočenja u hitnim situacijama, kao i sistem držanja automobila u traci. Ovi sistemi će postati obavezni za nove modele od maja 2022. godine, a od maja 2024. za postojeće modele.

Kamioni i autobusi će morati da se dizajniraju i proizvode tako da najugroženiji učesnici saobraćaja, pješaci i biciklisti, budu više vidljivi vozačima. Ova vozila će morati da imaju napredne sisteme za smanjenje crnih tački ispred i bočno od vozača. Ta tehnologija bi trebalo da se primjenjuje na nove modele od novembra 2025. godine, a na postojeće od novembra 2023. godine.

Novi zakoni imaju za cilj i unaprijeđenje crash testova, vjetrobranskih stakala kako bi se smanjila težina povreda pješaka i biciklista, kao i testova za korišćene gume. Parlament je zakon usvojio sa 578 glasova “za” i 30 “protiv”, a sada ide na odobrenje Evropskom savjetu ministara.

Prošle godine je na putevima Evropske unije poginulo oko 25.100 ljudi, a 135.000 je ozbiljno povrijeđeno.

 

autoblog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW