info@autonovosti.com
Oradour-sur-Glane
OldtajmeriZanimljivosti

Oradour-sur-Glane, selo automobilskih duhova

306pregleda
Poprište jednog od najvećih nacističkih zločina u II. svjetskom ratu ostavljeno je da počiva u miru, zajedno s vozilima

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane

Šesti je mjesec 1944. označio kraj života francuskog sela Oradour-sur-Glane i svih njegovih stanovnika. S početkom invazije na Normandiju francuski Pokret otpora je dobio zadatak diverzijama i sabotažama usporiti pristizanje dodatnih njemačkih snaga na bojište. Partizani su stoga digli u vazduh željeznički mostu Saint-Junienu, desetak kilometara od Oradoura.

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane

Nije bilo nikakvih dokaza o umiješanosti seljana, no tri dana potom jedan odred druge Panzer divizije ušao je u selo. Vojnici su iz domova istjerali i okružili 642 muškaraca, žena i djece, sve ih postrijeljali i zapalili selo. Jedan od najgorih nacističkih ratnih zločina nije mogao biti zaboravljen, kada je Charles de Gaulle posjetio selo odredio je da se ono neće obnavljati nego ostaviti onako uništeno i spaljeno, tako da njegovi ostaci uvijek podsjećaju posjetitelje na taj stravičan dan.

Oradour-sur-Glane

Samim time, zamrznuti u vremenu ostali su i svi segmenti života u selu, uključujući i ondašnje automobile. Njihovi ruinirani ostaci beznačajni su pored prisjećanja na tragediju koja je zadesila selo, ali su mu s druge strane dali i određenu popularnost među ljubiteljima oldtimera, koji povremeno obilaze ostatke Citroëna, Peugeota, Fordova, ali i rjeđih marki kao što su Matford ili Hotchkiss.

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane

Neki su dijelovi pritom i nestali s tih olupina, pomažući u restauraciji nekih očuvanijih primjeraka, no činjenica je da je Oradour-sur-Glane danas, pored nesumnjive edukativne i memorijalne važnosti, zanimljiv i ljubiteljima starih automobila.

Oradour-sur-Glane

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.