info@autonovosti.com
Zanimljivosti

16 godina je u prodaji u Velikoj Britaniji i niko nije poginuo u njemu

639pregleda

Mnogi su se nasmijali na najavu Volvoa da u njihovim automobilima niko neće ginuti. U Velikoj Britaniji su to su već postigli…

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito. Otkako je stigao u prodaju prije 16 godina, Volvo XC90 nije uzeo ni jedan ljudski život. Upravo tako, od više od 50.000 primjeraka velikog švedskog SUV-a koliko ih je prodato na Ostrvu, ni jedan primjerak nije stradao toliko jako u saobraćajnoj nesreći da bi u njemu poginuo vozač ili neko od putnika.

Takva statistika je Volvou obezbijedila titulu najbezbjednijeg modela na britanskom tržištu, a marki je samo podebljala kredibilitet proizvođača najbezbjednijih automobila na svijetu. Uostalom, to je potvrdio i EuroNCAP prema čijim rezultatima je manji model, Volvo XC60, bio najbolje ocijenjeni model u prošloj godini.

Prema podacima Thatcham Researcha, britanske nezavisne organizacije, Volvo XC90 je najbezbjedniji auto koji su ikada testirali, a najveći dio zasluga ide na sistem automatskog kočenja, javlja Telegraph. AEB (Automatic Emergency Brake) sistem smatraju najvažnijim u istoriji od uvođenja pojasa, a vjeruju da će samo na britanskim putevima u narednoj deceniji spasiti 1.100 života.

Sve u svemu, odličan uvod u 2020. godinu, prelomni trenutak nakon kojeg se u Volvou više neće ginuti. Švedski proizvođač je to obećanje dao 2008. godine i do danas nije odustao. Naprotiv, na dobrom je putu da uspije u svom naumu.

 

index.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW