info@autonovosti.com
de tomaso mangusta
Automobili

50 godina: De Tomaso Mangusta (1967. – 1971.)

1.82Kpregleda

Argentinski biznismen s italijanskom adresom Alejandro de Tomaso (1928. – 2003.) prvim cestovnim modelom Vallelunga nije ostvario očekivani uspjeh, za borbu s ozbiljnijim igračima trebao mu je brži i atraktivniji model.

de tomaso mangusta

de tomaso mangusta

Giorgetto Giugiaro, tada u kući Ghia, kreirao je jedan od najagresivnijih oblika uopšte, s karakterističnom idejom otvaranja i vrata i poklopca motora poput galebovih krila.

de tomaso mangusta

de tomaso mangusta

S Fordovim V8 motorima (jedan primjerak imao je Chevroletov), išao je 250 km/h, no Vallelungina šasija bila je neadekvatna, vozna svojstva grozna, a ergonomija nikakva. S druge strane, sa nezavisnim vkešanjem, diskovima na svim točkovima, klimom i prozorima na struju bila je ispred većine konkurenata.

de tomaso mangusta

Indikativno, ‘mangusta’ je italijanski naziv za mungosa, životinju koja ubija kobre! Neobični Spyder je ostao unikat. Predstavljen je još 1966. u Ženevi, no nije doživio komercijalizaciju, a do danas je prešao jedva 500 km. Nasljednica Pantera bila je mnogo bolji auto. Ime Mangusta je 2000. – 2002. oživljeno, isprva pod značkom De Tomaso, a kasnije kao Qvale.

de tomaso mangusta

de tomaso mangusta

Premda je proizveden samo 401 primjerak originalne Manguste, od čega ih je oko 150 prodato u Evropi, jedna je u drugoj polovini 1980-ih vožena na osječkim tablicama. Nije posve razjašnjeno je li riječ o istom automobilu koji se nekoliko godina ranije pojavio u oglasniku Auto Magazina, s kontakt adresama u Tuzli i Nišu, ili su čak dva primjerka nekako završila u bivšoj državi.

de tomaso mangusta

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW