info@autonovosti.com
Novosti

720 miliona dolara je kvartalni gubitak Tesle

707pregleda

Ilon Mask je investitorima i javnosti predstavio najnovije poslovne rezultate Tesle, koji nisu sasvim u skladu s očekivanjima.

Poslednja dva kvartala, podsjetimo, ova kompanija je krenula s nešto većim isporukama vozila, pogotovo najtraženijeg Modela 3, i shodno tome je zabilježila pozitivne finansijske rezultate. Krajem januara Mask je optimistično najavljivao da bi cijela 2019. trebalo da bude u znaku bar minimalne kvartalne dobiti, ali već s prvim kvartalom ova priča je pala u vodu.

Naime, finansijski pokazatelji Tesle za prva tri mjeseca 2019. otkrivaju da je u tom periodu kompanija izgubila čak 702 miliona dolara, uz prihode od 4,54 milijarde umjesto očekivanih 5,2 milijardi dolara.

Ovo je četvrti najveći kvartalni gubitak od 2010. godine, odnosno otkako se dionicama Tesle trguje na berzi. Iz proizvodnih pogona je u protekla tri mjeseca izašlo samo 63.000 vozila, što je značajno niže od rezultata poslednja dva kvartala 2018. godine (83.500 i 90.700).

Osnovni razlog za ovako loše rezultate više nije “pakao proizvodnje” koji su u Tesli iskusili prošle godine, već je povećavanjem proizvodnih kapaciteta došlo do velikih logističkih problema u isporuci automobila do kupaca. Mask sada najavljuje da će i drugo tromesječje ove godine Tesla zaključiti s gubitkom, ali nešto manjim. Najavio je i proizvodnju između 90 i 100 hiljada vozila, kao i povratak “u plus” u trećem kvartalu, kada će se vidjeti puni uticaj povećanja isporuka i smanjenja troškova.

 

bug.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW