info@autonovosti.com
MotocikliZanimljivosti

929.000 dolara za Vincent Black Lightning

Vincent Black Lightning
534pregleda

Nisu samo klasični automobili na cijeni – i oldtajmeri na 2 točka mogu da dostignu sedmocifrenu sumu na prodajnim aukcijama.

Vincent Black Lightning

Više nije iznenađenje da neki očuvani i rijetki primerci iz automobilske istorije dostižu vrijednost od više desetina miliona dolara, ali ni pojedini klasični motocikli ne stoje tako loše.

Vincent Black Lightning

Na aukciji klasičnih dvotočkaša koja je održana u Las Vegasu, Vincent Black Lightning iz 1951. promijenio je vlasnika za čak 929.000 dolara. Riječ je o jednom od svega 30 napravljenih i 19 do danasVincent Black Lightning

 

Black Lightning je zasnovan na legendarnom modelu Black Shadow, koji se smatra prvim supermotociklom u istoriji, a koji je u svoje vrijeme razvijao brzinu od skoro 200 km/h. U odnosu na pomenuti Shadow, model Black Lightning je imao pojačan pogonski agregat (sa 55 ks na 70 ks), ali i manju masu (sa 208 kg na 163 kg).

Vincent Black Lightning

Vincent Black Lightning

Primjerak koji je prodat u Las Vegasu originalno je isporučen u Australiju, gdje je ga je Jack Ehret “potjerao” do čak 227,7 km/h, postigavši novi brzinski rekord u to vrijeme. Ehret je zadržao motocikl u svom vlasništvu narednih pola vijeka, a kasnije je imao još dva vlasnika, prije nego što je na aukciji kuće Bonhams dostigao cijenu od blizu milion dolara.

Vincent Black Lightning

Vincent Black Lightning

Vincent Black Lightning

 

b92.net

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW