info@autonovosti.com
gordini
Zanimljivosti

Amédée Gordini, italijansko-francuski čarobnjak tuninga

949pregleda

Sposobnost da od serijskih motora načini trkačke, pobjedničke, donijela mu je nadimak ‘Le Sorcier’ (Čarobnjak). Nakon II svjetskog rata proslavio se tuniranjem Simci, a potom još više frizirajući Renaulte 8, 12…

gordini

Amédée Gordini (1899. – 1979), dobitnik francuske Legije časti i jedan od najpoznatijih ljudi u istoriji francuske automobilske industrije, rođen je 23. juna 1899. u Bazzanu pored Bolonje kao Amedeo i čistokrvni je Italijan.

Baš poput Yvesa Montanda ili Edith Piaf, italijanska krv nije ga spriječila u tome da postane ponos Francuske. Već se u najranijoj mladosti oduševio automobilima  i od tinejdžerskih dana radi kao mehaničar.  Njegov se put u Italiji isprepliće s mnogim velikanima, kao što su Eduardo Weber, Alfieri Maserati, Enzo Ferrari i Tazio Nuvolari, no 1925. odlučuje da se preseli u Pariz.

gordini

gordini

Tu je počeo da vozi trke, dorađuje automobile marke Simca i osniva svoju kompaniju za, danas bismo rekli, tuning. Neposredno nakon II svjetskog rata Gordini postaje svjetski poznato ime zahvaljujući vlastitim bolidima, obično na Simcinoj mehaničkoj osnovi.

I sam je bio uspješan u trkama: 9. septembra 1945. u Parizu, u Bulonjskoj šumi, održana je prva auto-moto trka nakon II svjetskog rata. U klasi 1500 pobijedio je Amédée Gordini u Simki.

gordini

Gordini su uspješni u raznim kategorijama i na raznim stazama, a voze ih najbolji vozači onog vremena, uključujući i Fangia. Sposobnost da od serijskih motora načini trkačkee, pobjedničke mašine donijela mu je nadimak ‘Le Sorcier’ (Čarobnjak).

gordini

gordini

Sredinom 1950-ih Gordini se razilazi sa Simcom, no nalazi zamjenu u Renaultu. Možda i više od samostalnih automobila iz ranijeg doba ime mu je upamćeno po sportskim verzijama Renaultovih modela Dauphine, 8, 12… Dorađivao je i Renaultove motore za drugog najpoznatijeg tunera marke, Alpine.

gordini

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW