info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Originalni nacrti modela Alfa Romeo Giulia Tubolare Zagato (TZ-2) na aukciji

1.14Kpregleda

Predstavljamo Vam originalne nacrte za Alfa Romeo Giulia Tubolare Zagato (TZ-2), automobil koji je dizajnirao Ercole Spada u Zagatu. Danas se Giulia Tubolare Zagato važi za jedan od najljepših Alfa Romea svog vremena.

Giulia Tubolare Zagato je klasičan italijanski sportski automobiul iz 60-ih godina prošlog vijeka, sa karakterističnim Kammback zadnjim krajem. Kammback je karakterističan po tome što se zadnji dio vozila spušta prema dolje prije nego što je naglo “presječen” vertikalno.

Spada je dizajnirao i neke od najatraktivnijih automobila tog doba, uključujući Alfa Romeo Giulietta SZ i Aston Martin DB4 GT Zagato.

Giulia Tubolare Zagato ( TZ-1 i TZ-2) razvijena je na platformi Alfe Romeo Giulia 105, veliki dio inženjeringa je uradila Autodelta, kompanija koju je vodio bivši Ferrarijev inženjer Carlo Chiti.

TZ-1 je imao ručno izrađenu karoseriju od aluminijuma, motor sa dvije bregaste zapremine 1570 kubika. Sve to je u kombinaciji dalo težinu od 650 kilograma. TZ-2 karoserija je izrađena od fiberglasa, pri čemu je bio lakši 30 kilograma od TZ-1.

Napravljeno je samo 124 primjerka modela Alfa Romeo Giulia Tubolare Zagato, a danas su veoma traženi od strane kolekcionara. Očekuje se da će ovi originalni nacrti koje nudi Zagato Arhiva dostići cijenu od 3000-5000 eura na aukciji .

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW