info@autonovosti.com
Aktuelnosti

Fiat Chrysler predlaže spajanje sa Renaultom

FCA RENAULT MERGING
310pregleda

Italijansko-američki automobilski div Fiat Chrysler je u ponedeljak objavio da je francuskom Renaultu predložio spajanje, a istaknuti zastupnik vladajuće italijanske ekstremno desne stranke Lige poručio je da bi vlada mogla da zatraži učešće u novoj kompaniji “simetrično” francuskom.

Fiat Chrysler “uputio je neobvezujuće pismo upravnom odboru grupe Renault, predlažući povezivanje poslovanja po formuli pola-pola”, kaže se u saopštenju italijansko-američke kompanije. Spajanjem bi nastao treći proizvođač automobila u svijetu koji bi godišnje prodavao 8,7 miliona automobila. U Fiat Chrysleru izdvajaju i mogući sinergijski efekat u iznosu većem od pet milijardi eura godišnje, povrh onog proizašlog iz Renaultovog partnerstva s japanskim Nissanom i Mitsubishijem.

U Fiat Chrysleru naglašavaju da povezivanje ne bi rezultiralo zatvaranjem proizvodnih pogona i da bi u izvršnom odboru sjedili većinom nezavisni direktori. Objedinjeni portfelj brendova dvije grupe bio bi “širok i međusobno komplementaran i garantovao bi punu pokrivenost tržišta, od luksuznih do standardnih modela”, naglašavaju u Fiat Chrysleru.

Ističući važnost prelaza na ekološki prihvatljivija i visoko automatizovana vozila, napominju da bi spajanje osiguralo novoj grupi “jaku poziciju u tehnologijama koje mijenjaju industriju, uključujući elektrifikaciju i autonomnu vožnju”. Dionice novonastalog globalnog automobilskog diva bile bi uvrštene u kotacije berzi u Parizu, Njujorku i Milanu, predlažu iz Fiat Chryslera.

Iz Renaulta su saopštili da će se upravni odbor  sastati kako bi razmotrio ponudu. Fiat Chryslerova ponuda je odmah izazvala reakcije u italijanskim političkim krugovima.

Italijanska vlada braniće nacionalni interes u spajanju Fiat Chryslera i Renaulta a mogla bi da zatraži učešće u novom globalnom proizvođaču automobila identično onom francuske države, poručio je danas istaknuti parlamentarni zastupnik Lige Claudio Borghi u izjavio za La7 TV.

Učešće francuske države u Renaultovom kapitalu predstavlja “anomaliju”, istakao je Borghi. “Mogli bismo zatražiti simetriju” u državnim učešćima, dodao je Borghi.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW