info@autonovosti.com
Novosti

Bentley Continental GT postavio novi rekord na trci Pikes Peak

321pregleda

Rhys Millen je na trci Pikes Peak postavio novi rekord za produkcijska vozila za volanom modela Bentley Continental GT

Bentley je postavio rekord sa svojim Continental GT modelom, koji pod haubom ima W12 twin turbo motor sa 642 konjske snage. Prema propozicijama takmičenja, nije se radilo na poboljšavanju motora. Dodati su samo zaštitini trkački kavez, trkačka sjedišta, protivpožarni aparat.

Rhys Millen je legendarnu stazu dužine 20 kilometara sa 156 krivina, u Continental GT-u prešao za 10 minuta 18.488 sekundi, vozeći prosječnom brzinom od 69.8 milja na sat, oborivši tako rekord staze za produkcijska vozila za čitavih osam sekundi, koji je 2015. godine postavio David Donner za volanom Porsche-a 911 Turbo S (991).

Rekord za najbrže SUV vozilo na Pikes Peak-u trci drži Bentley Bentayga sa vremenom od 10 minuta i 49.9 sekundi i postavljen je prošle godine, a za volanom je bio naravno, Rhys Millen.

Apsolutni rekord staze je postavljen prošle godine. To je uradio Romain Dumas koji je vozio električni Volkswagen I.D. R. Stazu je prešao za 7 minuta i 57.148 sekundi, oborivši prethodni rekord za čak 15 sekundi.


Pikes Peak Međunarodna brdska trka poznata je i kao Trka do oblaka. Održava se svake godine i jedna je od najpoznatijih. Vozi se od podnožja pa do vrha. Visinska razlika između starta i cilja je 1440 metara. Trka je pokrenuta davne 1916. godine. Na trkama učestvuje mnoštvo takmičara u raznim klasama i kategorijama.

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW