info@autonovosti.com
carl benz
Zanimljivosti

Carl Benz (1844.-1929.) – Ime koje krasi najjači brend na svijetu

1.6Kpregleda
Istorija će ga pamtiti kao konstruktora prvog automobila, kojeg je napravio 1885., a patentirao 1886.

carl benz

carl benz

Carl Benz je zlatnim slovima upisan u istoriju automobila, kao konstruktor prvog vozila pokretanog motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, kojeg je patentirao 1886. Imao je tri točka, a ta se godina službeno uzima za početak automobilizma. Manje je poznato da je Benz konstruirao čitav niz uređaja, koji su od bitnog značenja za funkcionisanje automobila: upravljanja snagom pomoću usisne zaklopke, svjećica, hladnjaka rashladne tečnosti, spojke, karburatora, a pripisuje mu se i koncept prvog djelotvornog dvotaktnog motora. Carl Benz je i otac prvog bokserskog motora, s dva nasuprotno položena cilindra.

carl benz

Zbog toga ga mnogi smatraju najuspješnijim automobilskim konstruktorom svih vremena, a njegovo ime danas krasi i najjači automobilski brend na svijetu – Mercedes-Benz. Rođen je 1944. u Karlsrueu (Baden), gdje 1864. završio tehnički univerzitet te postao inženjer. Bavio se mašinskim konstrukcijama te 1882. je s grupom investitora osnovao Gasmotoren Fabrik Mannheim, a 1883. kupuje kompaniju za popravljanje bicikala i osniva kompaniju Benz & Companz Rheinische Gasmotoren Fabrik, koja uskoro postaje slavna pod skraćenim nazivom Benz & Cie.

carl benz

carl benz

Prvi automobil, preciznije motorna kočija s tri točka, nosila je oznaku Benz Patent Motorwagen. Konstruisao ga je i napravio 1885., a patentirao 29.1.1886., pod oznakom DRP-37435 i nazivom ‘automobil koji se napaja plinom‘. Pokretao se jednocilindarskim četvorotaktnim motorom zapremine 954 ccm i snage 0,9 KS. Snaga je sljedeće godine povećana na 1,5 KS, a tim je autom njegova supruga Berta Benz, u avgustu 1888. vozila od Mannheima do Pforzheima.

carl benz carl benz

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW