info@autonovosti.com
KorisnoSavjeti

EGR ventili, kako rade, čemu služe

1.83Kpregleda

KOD NAŠIH VOZAČA JOŠ UVJEK VLADA VJEROVANJE DA JE EGR VENTIL POTPUNO NEPOTREBAN I NA NJEGOVU NEISPRAVNOST REAGUJU TEK KADA DOĐE DO VEĆEG OŠTEĆENJA MOTORA. MEĐUTIM, STVARI SU MNOGO KOMPLIKOVANIJE

Kod modernih benzinskih i dizel motora EGR ventili se koriste za preciznu regulaciju sagorijevanja smješe, kako bi se povećala ekonomičnost i smanjila količina azotnih-oksida i ugljo-vodonika.
EGR ventil služi da u smješu svježeg vazduha i goriva uvede manju, ili veću količinu izduvnih gasova, pomoću kojih se reguliše sagorijevanje.

w01331927602del

Stvari su vrlo jednostavne. Prevelika količina kiseonika stvara topao plamen i brzo sagorijevanje smješe. Kao reakcija na povećanje temperature u komori za sagorijevanje dolazi do neželjene hemijske reakcije između kiseonika i azota iz usisanog vazduha, kojom prilikom se stvaraju otrovni azot-oksidi.

Kao posljedica toga, pored povećanog zagađenja životne sredine, uslijed iteracije sa azotom, samoj smješi u motoru ostaje manje kiseonika za sagorijevanje goriva, čime se smanjuje snaga, a povećava nivo ugljo-vodonika.

Kada pregrejaloj smješi dodate odgovarajuću količinu sagorelih izduvnih gasova, koji ne sadrže kiseonik, dolazi do snižavanja temperature sagorijevanja i dovođenja parametara rada motora u normalu.

P90074412-680x453

Kod benzinskih motora, EGR smanjuje mogućnost za samozapaljivanjem. Kao direktna posledica toga moguće je koristiti viši kompresioni odnos i drugačije vrijeme paljenja, kako bi se dobio elastičniji motor. Kod dizelaša, osjetno se smanjuje buka detonacije prilikom rada na leru. EGR ventil radi suprotno kod benzinaca i dizelaša.

Kod dizela je prilikom rada na minimumu potpuno otvoren i može da obezbijedi i do 50 posto prisustva sagorelih gasova u komori za sagorijevanje. Prilikom povećanja snage i obrtaja on se u potpunosti zatvara. Za promjenu, kod benzinaca EGR je potpuno zatvoren na leru i polako se otvara sa povećanjem snage. Ipak, maksimalno učešće izduvnih gasova iznosi samo pet do deset procenata.

EGR ventil je podložan otkazu rada zbog začepljenja, prije svega uslijed taloženja čestica čađi. Ventil može da ostane potpuno otvoren, potpuno zatvoren, ili može da ima sporu reakciju. Ako je zaglavljen u otvorenom položaju, kod benzinaca će izazvati loš rad na leru, a kod dizela će izazvati smanjenje snage i crn dim iz auspuha. Ako je EGR ostao zatvoren, izazvaće pretjerano lupanje kod dizelaša i povećanu potrošnju goriva kod benzinaca.

Šta činiti?

Kada EGR ventil otkaže, jedina prava popravka je zamjena. Preporučujemo Vam da uvjek koristite zamjenski dio visokog kvaliteta koji po specifikacijama u potpunosti odgovara fabričkim zahtjevima.

magazinauto

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

2 0 komentara

    1. Ukoliko vi imate više informacija o čemu konkretno služi bili bi zahvalni da date pojašnjenje radi naših čitalaca. Srdačan pozdrav.

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW