info@autonovosti.com
Audi Sport Quattro
AutomobiliNovosti

Audi Sport Quattro

1.63Kpregleda

MALO JE TEHNIČKIH INOVACIJA OSTAVILO TAKO DUBOK TRAG U MOTOSPORTU KAO ŠTO JE TO BIO SLUČAJ SA AUDIJEVOM PRIMJENOM SISTEMA POGONA NA SVE TOČKOVE POD NAZIVOM “KVATRO” (QUATTRO)

Audi je prvi proizvođač automobila koji je počeo da se takmiči u Svjetskom reli šampionatu automobilom koji ima pogon na sva četiri točka. Bio je to gotovo serijski “audi kupe kvatro”. U početku je uspjeh bio neminovan, međutim, konkurenti su se vrlo brzo snašli i konstruisali “monstrume” koji su se takmičili u čuvenoj, davno zabranjenoj “grupi B”. Audi je počeo da gubi prednost, tako da je morao da učini radikalne poteze kako bi zadržao primat. Taj radikalni potez zvao se “audi sport kvatro S1”. On je u svoje vrijeme predstavljao noćnu moru za konkurente. Ali da bi uopšte mogao da učestvuje u reli šampionatima, u Audiju su morali napraviti i homologacionu, drumsku verziju i to u seriji od tek nekoliko stotina primeraka. Za razliku od Pežoa čiji je drumski “205 T16” više služio za izložbene salone, “sport kvatro” je bio jedan od najbržih automobila svog vremena.

Audi Sport Quattro

Za osnovu je uzeta šasija običnog “kupe kvatra” koja je u centralnom dijelu, između osovina, skraćena za cijelih 32 centimetra, kako bi auto bio što okretniji i bolje se snalazio u oštrijim krivinama. Naravno, ovako smanjenje dužine rezultovalo je drastično smanjenim prostorom za putnike pozadi, ali prevoz više od dva putnika i nije osnovna namjena ovog automobila.

Audi Sport Quattro

Što se izgleda tiče, Sport Kvatro je dobio određene izmjene na prednjem dijelu kako bi se hladnjacima rashladne tečnosti i ulja, kao i motoru dopremilo što više svježeg vazduha. Takođe je imao drugačiju masku hladnjaka i farove, tako da je (ljubiteljima) bio prepoznatljiv na prvi pogled.

Audi Sport Quattro

Motor je zbog homologacije morao da pretrpi izvjesne izmjene. Da bi se automobil čiji motor ima turbo punjač takmičio protiv automobila sa klasičnim atmosferskim motorom, njegova radna zapremina je morala biti tačno 1,4 puta manja. Tako je zapremina poznatog petocilindraša smanjena na 2133 ccm (sa 2144), kako bi se takmičio u kategoriji do 3000 kubika. Uz pomoć turbo punjača firme KKK i nove 20-ventilske glave (četiri ventila po cilindru), snaga je porasla na tada izuzetnih 306 konjskih snaga pri 6700 obrtaja u minuti, a obrtni moment je iznosio takođe impresivnih 350 Nm pri 3700 o/min.

Audi Sport Quattro

Snaga se preko petostepenog manuelnog mjenjača prenosila na sva četiri točka, a i prednji i zadnji diferencijal su imali “šper” mehaničku blokadu, čime je drastično umanjena mogućnost nekontrolisanog proklizavanja. Na 15-inčnim felnama nalazili su se pneumatici dimenzija 235/45 dok je za kočenje automobila bio zadužen sistem sačinjen od četiri ventilirajuća diska i četvoroklipnih klješta potpomognut (za ono vrijeme ekskluzivnim) ABS sistemom.

Audi Sport Quattro

Rezultati ovako ‘ukomponovanog’ automobila su bili izuzetni. Uz relativno malu masu od 1298 kg, “Sport Kvatro” je bio zaista neuhvatljiv za drumsku konkurenciju. Ubrzanje od 0-100 km/h iznosilo je 4.8 sekundi, a maksimalna brzina više nego respektabilnih 250 km/h. Ukupno je proizvedeno oko 200 primjeraka ovog automobila, a današnja vrednost dobro očuvanih primeraka nekoliko puta nadmašuje nekadašnju prodajnu cijenu automobila.

magazinauto

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW