info@autonovosti.com
Korisno

Elektronski sistem stabilnosti vozila – ESC

2.16Kpregleda

Još od 2008. Euro NCAP nastoji promovisati široku ponudu opreme elektronske kontrole stabilnosti – ESC, za sve proizvođače vozila.

Nažalost, oprema varira uveliko između različitih evropskih zemalja kao i različitih kategorija vozila. Za bolje opremljena vozila Euro nCAP sada daje 3 boda ukoliko ESC dolazi kao standard u testiranim modelima ili ako je opcija u svakoj verziji opreme, a proizvođač očekuje prodaju od najmanje 85% automobila s sistemom kao standardnom opremom. Minimalni postotak povećao se na 90% u 2010., a u 2011.povećat će se do 95%. Do 2012. Euro NcAP ocijeniće i nagraditi samo vozila koji u opremi imaju serijski ugrađen ESC na svim modelima.

esc_rad

Proizvođači automobila i njihovi dobavljači obavljaju više stotina testova prilikom razvijanja ESC sistema za svoja vozila. Nastoje osigurati da ESC radi u svim uslovima: različite brzine i sulovi na cesti, kao i različiti manevri ali i vozačev odgovor.

esp_system_1003_enpropertyoriginal-442x480

Euro NCAP nema sredstva da ponavlja sve proizvođačeve testove kako bi utvrdili koliko dobro ESC obavlja svoj zadatak, no trenutno ne postoji test koji može dopustiti da se zaključci o sigurnosti koju ESC vjerovatno može pomoći u stvarnom životu. Slično tome, analiza nesreća u stvarnom životu ne može razlikovati između sigurnosti koju nude različite vrste sistema, već samo možemo zaključiti kako automobili opremljeni ESC sistemom učestvuju u manje nesreća. Euro NCAP i njegovi članovi nastavljaju razvijati metode ispitivanja.

O Elektronskom sistemu stabilnosti – ESC

ECS je dokazano sigurnosni sistem. Najmanje 40% teških saobraćajnih nesreća rezultat su proklizavanja vozila. Međunarodne studije pokazuju da smanjuje proklizavanje između 25% i 35% zavisno od uslova na cesti.

op op

ESC prilikom otkrivanja gubitka kontrole upravljanja automatski primjenjuje kočnice kako bi manevar vozila vratilo u prvobitnu putanju kojom je vozač želio voziti. Kočenje se automatski primjenjuje na pojedinačne točkove zavisno od situacije. ESC se obično sastoji od elektronskih sistema kontrola trakcije i ABS-a. ESC sistem se ne može naknadno ugraditi i treba biti postavljen fabrički u vozilo prije njegove prodaje.

ESC sistem testiran je na primjerima dvostrukog manevra prestrojavanja pri brzini od 80km/h uz nagle rotacije volana do 270 stepeni.

Electronic Stability Control službena je skraćenica ESC – tehnologija koja na vašem automobilu može biti i pod nazivom ESP (Electronic Stability Program), DSC (Dynamic Stability Control), VSA (Vehicle Stability Assist) itd..zavisno od marke i modela automobila. Nažalost ESC ne dolazi uvijek kao standardna i dostupna oprema na svim vozilima, stoga se za više informacija o posjedovanju ESC-a na vašem vozilu obratite najbližem prodavcu vozila (vašeg modela).

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW