info@autonovosti.com
Franco Scaglione
Zanimljivosti

Franco Scaglione: Neurotičar, narkoman…. Genijalan dizajner

480pregleda
Iz pepela digao Bertone i nacrtao neke od najljepših auta ikada napravljenih, ali bio je gonjen nizom unutrašnjih demona

Franco Scaglione

U djelima najvećih umjetnika, od El Greca do Utrilla ili Warhola nerijetko pronalazimo tragove nekih njihovih ličnih demona. U svijetu automobilističkog dizajna oni možda nisu toliko očigledni, no dramatični oblici Firentinca Franca Scaglionea jasno se mogu povezati s njegovim tužnim i nesređenim životnim putem. Djela s jasnim potpisom koja je stvorio, osim neprolazne ljepote svjedoče i o snažnom umjetničkom stavu, ali već spomenutom dramatičnošću nadmašuju sve poslijeratne umjetnike, rijetko im pariraju tek predratna remek-djela francuskog dizajna, artefakti majstora poput Saoutchika, Figonija i Falaschija.

Franco Scaglione

Franco Scaglione

Za vrijeme ratnih godina, provedenih u engleskom zatočeništvu, razvio je zavisnost od morfijuma. Droge su se kasnije mijenjale, ali određivale su njegov pogled na život, dajući mu inspiraciju i uništavajući ga istovremeno. Koliko su droge uticale na njegove probleme u komunikaciji s ljudima i ispade bijesa teško je reći, vjerovatno dosta, no gotovo sve u Scaglioneovom ponašanju upućuje na tada u javnosti još nepoznatu skraćenicu PTSP (Postraumatski stresni poremećaj). Samosvjestan do arogancije, odbio je raditi za Battistu Farinu, oduševljenog njegovim skicama, jer ovaj nije dozvoljavao da imena studijskih dizajnera izlaze u javnost.

Franco Scaglione

Franco Scaglione

Nuccio Bertone nije imao takvih inhibicija, a Scaglione mu je uzvratio stvorivši ugled Bertonea tokom pedesetih, koje je proveo kao glavni dizajner ondje, a koji će kasnije nadograditi njegovi nasljednici Giugiaro i Gandini. Alfe su bile područje na kojem se posebice isticao, bilo da je riječ o klasičnoj Giulietti Sprint, radikalnim aerodinamičnim BAT projektima ili iz njih proizašle Sprint Speciale. Retrospektivno, jednako je značajan i njegov NSU Sport Prinz, kojim je pokazao ekipi u najinovativnijoj njemačkoj gabrici automobila kako njihovi proizvodi mogu biti i lijepi, te začeo tradiciju koju Audi i dan-danas nastavlja.

Franco Scaglione Franco Scaglione

Solo igrač po prirodi, Scaglione je napustio Bertonea nakon jedne od mnogobrojnih žestokih svađa i proveo šezdesete kao samostalni dizajner, no mahom birajući projekte (ili su možda oni birali njega u nekoj čudnovatoj sinergiji s unutrašnjim demonima, kako to nerijetko biva) koji bi završili propašću ili ostali nerealizovan. Prilično radikalni prototip prvog Lamborghinija, 350 GTV, nije zaživio, odnosno Touring ga je kasnije prepravio u oku prihvatljiviju formu. Dva prekrasna cestovna bolida sa središnje smještenim motorom, ATS 2500 GT i Alfa Romeo 33 Stradale, vrhunci su njegovog stvaralaštva šezdesetih, no glavninu projekata radio je za Franka Reisnera.

Franco Scaglione

Franco Scaglione

Apollo GT i Griffith zaživjeli su s one strane Atlantika, iako kratkotrajno, nagovijestivši da bi tu moglo biti dugoročnijeg “hljeba”, pa je Scaglione investirao svu ušteđevinu u novu Reisnerovu kompaniju, Intermeccanicu. Za nju je i dizajnirao seriju automobila, od kojih su najpoznatiji prekrasni modeli Italia i Indra. Ovaj potonji je bio i zadnji rad velikog umjetnika – po finansijskom kolapsu kompanije osim novca je izgubio i ono malo povjerenja u ljude te se u potpunosti povukao iz javnog života još sredinom sedamdesetih.

Franco Scaglione

Franco Scaglione

Do te mjere da su ga istoričari automobilizma godinama smatrali nestalim, ili objavljivali podatak kako je umro još 1980. U stvarnosti se godinu poslije svoje navodne smrti preselio u seoce Suvereto pored Livorna, gdje je umro od raka pluća 1993. Mnogi se njegovi radovi i danas smatraju vrhom automobilskog dizajna dvadesetog vijeka, a ponajviše, svakako, nenadmašna Alfa Romeo 33 Stradale.

 

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW