info@autonovosti.com
AktuelnostiZanimljivosti

Gume predstavljaju najveći u problem u postizanju brzine preko 480 km/h

624pregleda

Serijski automobl koji može da pređe magičnu granicu od 300 milja na sat (482,8 km/h) možda je već napravljen, ali proizvođači guma za sada ne mogu da ga isprate odgovarajućim pneumaticima.

Hipersportski automobili iz generacije u generaciju postaju sve snažniji, pa tako Bugatti Chiron za pogon koristi 8.0 litarski W16 sa 1.500 ks i 1.600 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Uprkos tome, ovaj automobil ne može da iskoristi sav svoj potencijal, jer je maksimalna brzina elektronski ograničena na 420 km/h.

To je i dalje nevjerovatna brzina, ali nju je već nadmašio prethodnik Chirona, Veyron 16.4 Super Sport, koji se zabilježio rezultat od 431 km/h.

Čak i od ovog Bugattija ima neko brži – Koenigsegg Agera RS nedavno je postavio novi svjetski brzinski rekord za produkcijske automobile i on iznosi 447,2 km/h. Činjenica je da se maksimalna brzina serijskih automobila stalno povećava, ali uprkos teorijskim spekulacijama i pojedinim najavama niko još nije uspeo da dostigne magičnu granicu od 482, 8 km/h (300 milja na sat).

Iako je ovaj cilj simboličan zbog “okruglog broja”, proizvođaču/modelu kome to pođe za rukom zagarantovan je veliki publicitet koji će pogurati prodaju. Blumberg je nedavno jedan članak na ovu temu posvetio Džonu Henesiju, čija kompanija Hennessey Special Vehicles kreće u proizvodnju modela Venom F5. Upravo je Henesi najavljujući lansiranje Venoma F5 rekao da je njihov cilj da ovaj automobil bude prvi na svijetu koji će dostići brzinu od 300 milja na sat.

“Brzinski rekord je veoma važan kako za našu kompaniju tako i za naše kupce”, objašnjava Džon Henesi.

Model Venom F5 koristiće twin-turbo V8 agregat sa preko 1.600 konjskih snaga. Automobil će biti relativno lak, sa masom ispod 1.360 kg, a u planu je ograničena serija od 24 primjerka.

Međutim, sve se i dalje svodi samo na priču jer je za Hennessey, kao i za druge kompanije, najveća prepreka do ovog rekorda pronalazak pneumatika koji može da izdrži tako veliku brzinu. Rješenje je možda na pomolu. Michelin, koji je proizveo gume na kojima su postignuti rekordi Bugattija Veyron i Koenigsegga ne sjedi skrštenih ruku. Prema riječima Erika Šmedinga, visoko rangiranog menadžera u toj kompaniji, Michelin je blizu ostvarenja cilja – proizvodnje pneumatika koji će moći da izdrži brzine od preko 480 km/h, a da ostane u jednom komadu.

 

autoblog.rs


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW