info@autonovosti.com
Check ingine icon on modern car dashboard close-up
AktuelnostiNovosti

Japanski automobili su najkvalitetniji a korejski imaju najjeftinije popravke

832pregleda

Istraživanje sprovedeno na oko 4,2 miliona vozila je pokazalo da se najmanje kvare japanski automobili.

Tačnije, radi se o Vehicle Health Index Make & Model Reliability Rankings studiji koja nastoji da utvrdi učestalost aktivacije signalne Check Engine lampice i prosječne cijene popravke kvara koji je njenom aktivacijom signalizovan. Situacije u kojima se ove lampice same od sebe upale (i ugase) nisu obuhvaćene studijom ili se u Americi možda ne dešavaju.

CarMD je objavio da je studija sprovedena na 4,2 miliona vozila proizvedenih od 1996. do 2017. godine, a u periodu od 1. oktobra 2016. do 30. septembra ove godine. Check Engine lampice se najmanje pale na automobilima iz Acure, Honde i Toyote.

Među njima je najpouzdaniji model upravo Honda Civic, a slijede dvije Toyote, Corolla i Camry. Top 5 zaključuju Mercedes i Mitsubishi.

Ako se lampica ipak upali i kvar mora da se otkloni, najviše razloga za zadovoljstvo mogu da imaju vlasnici korejskih vozila. Tako će vlasnici Hyundaija popravku platiti i ove godine najmanje, prosječno 306 USD, a odmah zatim slijede Mazda i Kia.

Gledano po modelima najbolji od najboljih je Mazda5 s prosječnom cijenom popravke od samo 109,30 dolara. Na drugom mjestu je Kia Forte sa 150 dolara, a slijedi Chevrolet Traverse sa 152,60 dolara.

 

autoblog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW