info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Kako je nastao Alfin amblem?

950pregleda

Italijanski kaligraf Romano Kataneo nacrtao je znak Alfa Romea 1910. godine. U kružnu osnovu podeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio “bisione”, zmiju koja u ustima drži dječaka. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. Sa lijeve strane se nalazi crveni krst na bijeloj podlozi, zaštitni znak dvorca Sforca.

Alfa-Romeo-logo-Evolution

Kada je 1918. godine firmu kupio Nikola Romeo, znak je promijenjen. Dodat mu je obod plave boje sa tekstom “Alfa Romeo Milano” i ocilima kraljevske porodice Savoja. Amblem je promijenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svjetski šampiona, a dodat mi je lovorov vijenac.

Sledeća promjena se dogodila 1946. kada je Italija postala republika, a tada su kraljevska ocila zamijenjena linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju.

magazinauto.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW