info@autonovosti.com
Koenigsegg Jesko - Ocu u čast
AutomobiliNovosti

Koenigsegg Jesko – Ocu u čast

1.19Kpregleda

U švedskoj automobilskoj manufakturi, u kojoj o maksimalnim brzinama automobila ne razmišljaju kao što ovih dana razmišljaju u Volvou, predstavili su naslednika modela Agera RS koji će se suprostaviti najavljenim „čudovištima“ iz Bugattija i Hennesseya.

Koenigsegg je publici na Sajmu automobila u Ženevi predstavio predprodukcijsko izdanje ranije najavljenog naslednika modela Agera RS, a iza naziva Jesko (ime oca koji je podržao san osnivača i vlasnika Koenigsegga) krije se ultrabrzi dvosjed za koji Christian von Koenigsegg kaže da je na prvim simulacijama (u kombinaciji s najmanjim prijanjanjem) razvio više od 482 km/h.

Jesko pokreće značajno modifikovana verzija 5-litarskog V8 biturbo motora koji pokreće Ageru, a dodatno olakšani motor u kombinaciji s biogorivom E85 razvija 1.600 konjskih snaga i 1.500 Nm obrtnog momenta. Za prenos enormne snage na podlogu u Koenigseggu su napravili sopstveni 9-stepeni mjenjač koji je 90 kilograma lakši od mjenjača koji Bugatti ugrađuje u Chiron.

Koenigsegg Jesko - Ocu u čast Koenigsegg Jesko - Ocu u čast

Duži i širi od Agere, Jesko je opremljen upravljanjem i preko zadnje osovine, a među poslastice svakako spadaju i ručno pravljene karbonske 20 i 21-inčne felne čija masa iznosi 5,9 kilograma (prednje, 20-inčne), odnosno 7,7 kilograma (zadnje, 21-inčne), što je doprinijelo niskoj ukupnoj masi automobila koja iznosi nešto više od 1.400 kilograma. Komplet felni košta 65.000 dolara, a na njima su (do daljnjeg) gume Michelin Pilot Sport Cup 2.

Superbrzi Jesko neće biti asketski opremljen namenski dvosjed, jer će se standardno isporučivati s klima-uređajem i multimedija sistemom, a pokretanje vrata, prednjeg poklopca i poklopca motora će se vršiti pritiskom na taster. Među zanimljive detalje spada i displej instrument table smješten na stubu upravljača.

Prije realizacije najavljenog hibridnog modela koji bi trebalo da se pojavi naredne godine, Koenigsegg će Jesko napraviti u samo 125 primjeraka s dinamikom proizvodnje oko 40 primjeraka godišnje. Cijena automobila bez poreza iznosiće oko tri miliona dolara.

Koenigsegg Jesko - Ocu u čast

 

klix.ba


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW