info@autonovosti.com
Moto GPZanimljivosti

Koliko košta ekipu pad sa motora u MotoGP klasi?

1.14Kpregleda

Na svakom trkačkom vikendu možemo vidjeti padove, neki su lakši a neki su teži i završavaju se kobno po motocikl ali da li ste se nekad zapitali koliko košta ekipu jedan pad u MotoGP klasi?

Odgovor na ovo pitanje dao je šef tehničara LCR MotoGP ekipe Kristof Burgvinon, ’’Kada se dogodi pad vlasnik ekipe Lučio Čekinelo počinje da se znoji.’’ Izjavio je Burgvinon.

 

’’Pad može da košta od 15.000 do 100.000 eura, pad od 2.000 eura ne postoji u MotoGP klasi. Ako imamo sreće onda moramo da promijenimo samo par djelova. Veliki pad može da vas postavi u neprijatnu situaciju jer mi nemamo četiri ili pet rezervnih rezervoara za gorivo, na primjer.

Isto važi i za auspuhe i hladnjake, imamo verzije za treninge i trku. Možemo da dozvolimo sebi jedan ili dva velika pada u toku vikenda ali onda smo već u problemu. Ako naručimo djelove od Honde, od trenutka naručivanja pa do isporuke može da prođe i do šest nedelja! Motori su teški i idu prilično brzo i ne postoji nešto kao ’’mali pad’’. Ukoliko vozaču prokliza prednji točak u najboljem slučaju slomiće oklope, ručke upravljača  i druge djelove koji su napravljeni od karbona. Nešto od tih djelova može da se popravi, prefarba i vrati na motor.’’

Burgvinon se osrvnuo i na to koliko koštaju neki djelovi MotoGP motocikla: ’’ Par karbonskih kočnica košta 10.000 eura i u većini slučajeva kada dođe do pada kamenčići se zaglave u između diskova i kočionih čeljusti i vi morate da promijenite diskove jer ne želite da rizikujete i pošaljete vozača da ide preko 300 km/h sa blago oštećenim kočnicama. U MotoGP šampionatu koristimo magnezijumske točkove i par točkova košta 4.000 eura, poslije većih padova obavezno mijenjamo točkove.’’

MotoGP je skup sport i vodite jednu ozbiljnu konkurentu ekipu nije ni lak ni jeftin posao. Zato kada vidite grimase koje tehničari i šef ekipe prave prilikom pada su iz razloga što znaju da će im taj pad pošteno oštetiti budžet koji je u većini slučajeva knap usklađen za sezonu unaprijed.

 

moto-berza.com

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW