info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Kreš test koji je promijenio pogled na bezbjednost vožnje (VIDEO)

753pregleda

Ove godine navršavaju se dvije decenije od osnivanja EuroNCAP-a i od njegovih prvih “kreš testova”, koji su u međuvremenu značajno uticali na povećanje bezbjednosti novih modela automobila na evropskom tržištu.

Nezavisna organizacija za ispitivanje bezbjednosti automobila koji se prodaju u Evropi počela je sa radom 1997. godine.

Do sada se na “kreš testovima” našlo preko 1.800 modela vozila, a EuroNCAP tvrdi da je zahvaljujući unapređenjima automobila koja su izvršena nakon njihovih sugestija sačuvano više od 78.000 života.

Jedan od prvih testova koji je predstavljao prekretnicu u percepciji bezbednosti automobila, bio je onaj na kome je katastrofalno prošao Rover 100.

Treba napomenuti da je ovaj model, koji je u stvari redizajnirani Rover Metro, te 1997. već duži niz godina bio prisutan na tržištu, a koncepcijski je vukao korjene iz 1970-tih, slično Jugu. Test frontalnog sudara izveden je pri brzini od “samo” 48 km/h, ali je oktrio sve mane i zastarjelost konstrukcije Rovera.

Na usporenom snimku vide se zastrašujuće deformacije kabine vozila nakon udara u nepokretnu prepreku i naslućuju teške povrede fiktivnog vozača (“kreš test” lutke), uprkos prednjem vazdušnom jastuku, koje lako mogu da dovedu i do smrtnog ishoda.

Rover 100 je prema kriterijumima iz 1997. bio jedini model koji je te godine na EuroNCAP testu ocijenjen sa samo jednom, od mogućih pet zvjezdica za bezbjednost vozača i suvozača.

Mučan utisak koji ovaj video ostavlja na gledaoce uticao je da proizvođač povuče pomenuti automobil iz prodaje, nakon 18 godina koliko je do tada u raznim verzijama proveo na tržištu.

 

b92.net

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW