info@autonovosti.com
AutomobiliZanimljivosti

Škoda Superb – Prekrasno restauriran primjerak

1.46Kpregleda

Nakon trogodišnjeg procesa restauracije, prekrasni primjerak seli se u Škodin muzej u Mladoj Boleslav

skoda superb ohv

Jedinstveni model s potpuno dokumentovanom istorijom, jedan je od samo 158 Superba OHV, modela iz posljednje serije proizvodnje.

skoda superb ohv

Već tridesetih godina prošlog stoljeća, naziv Superb nosio je i obilježavao najprestižniji model marke. Kruna ponude donijela je model od šest cilindara. Superb OHV bila je poslijeratna serija. Između 1946. i 1949. proizvedeno ih je samo 158 primjeraka, s posebno impresivnim verzijama. Jedno od tih vozila, model iz 1948. godine s karoserijom proizvedenom u fabrici Kvasiny, sada je izloženo u Muzeju Škode nakon trogodišnje obnove.

Andrea Frydlová, direktorka muzeja u Mladoj Boleslavu, naglasila je: “Ova Škoda Superb OHV bila je jedan od prvih istorijskih vozila koje je muzej nabavio 1968.. Tokom protekle tri godine naš tim mukotrpno je restaurirao i vraćao ovo jedinstveno vozilo u prvobitno stanje. Sada upotpunjuje našu zbirku starijih verzija prestižne serije. ”

skoda superb ohv

Škoda je predstavila prvi model koji nosi ime Superb 22. oktobra 1934. godine. Bio je to 640 SUPERB. Vrhunsko vozilo, luksuznog pedigrea imalo je vrlo modernu konstrukciju za to vrijeme, s potpuno nezavisnim vješanjem, hidrauličkim kočnicama i snažnim šestocilindarskim motorom. Motor od 2,492 cm3 imao je snagu od 55 KS (40,5 kW). Serijska proizvodnja prvog Superba započela je u ljeto 1935. U preostale četiri godine prije rata najveći model Škode postao je simbol elegantnog, dinamičnog, udobnog i kvalitetnog automobila.

skoda superb ohv

Škoda je nakon toga poboljšala dizajn, uvela snažniji motor i širi raspon opreme u gotovo svim narednim modelskim verzijama. Posljednja faza razvoja pojavila se 1938. u obliku SUPERB 3000 OHV-a. Njegov šestocilindarski motor imao je zapreminu od 3137 cm3 i snagu od 85 KS (62,6 kW). Međutim, do 1939. napravljeno je samo 113 vozila ovog tipa. Muzej također prikazuje jedan od njih – crnu limuzinu s impresivnom dužinom od 5,2 metra i međuosovinskim razmakom od 3,3 metra.

Zbirka Mladá Boleslav uključuje i jedini sačuvani predstavnik serije SUPERB 4000 iz limitirne serije, s većim V8 motorom iz ’40-ih godina prošlog stoljeća. Istorija Škode još jednom dokazuje koliko je ova marka uistinu posebna.

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW