info@autonovosti.com
Mercedes-AMG GT S
AutomobiliNovosti

Mercedes-AMG GT S: Ptica bez krila! EKSKLUZIVNI TEST By TopSpeed

654pregleda

Nedavno smo imali ekskluzivnu priliku da vozimo Mercedes-AMG GT S, automobil koji nastavlja tradiciju sportskih kupea iz Štutgarta

Mercedes-AMG GT S

Dugo smo tragali za automobilom koji je toliko brz da bi mogao da poleti, a neće, i koji, kao da ima krila, a u stvari ih nema! I zaista ih nema, jer je Mercedes-AMG GT, kao legitimni naslednik modela SLS, izgubio ona čuvena vrata sa otvaranjam na gore, poznata i kao „galebova krila“… No, izgubio je i „višak“ kilograma, te je uz moći četvorolitarski biturbo V8 motor, značajno dobio na dinamici!

Mercedes-AMG GT S

Ali, gdje u ovakvoj zemlji, kao što je Srbija, uopšte tražiti tako rijetku „zvijerku“!? Istini za volju, ona se, doduše samo na kratko, ukazala na prolećnom Salonu automobila u Beogradu. Ukazala i nestala… I od tada, uzaludno smo tragali za njom, u prijestonici i na sjeveru zemlje, bili strpljivi, čekali i ništa! A, onda nam rekoše da pođemo na jug!

Mercedes-AMG GT S

I stvarno, u nekadašnjoj kolijevci srpske države, u blizini srednjevjekovnog grada Ras, gdje se kovao prvi srpski novac, između manastira Đurđevi stupovi, Sopoćani i Lejlek džamije, gdje se ukrštaju planinske i morske struje, pronašli smo tu „čudnu pticu“! Auto-Centar „Biševac“, jedan od dilera Mercedesa, koji imajući u vidu prodajne rezultate, posluje vjerovatno najbolje u okviru svog „jata“ sa znakom trokrake zvezde, ima upravo ovu AMG GT „pticu bez krila“, i to još u verziji sa oznakom „S“ i vizuelnim hrom paketom! Dakle, pravac – Novi Pazar!

Mercedes-AMG GT S

Nakon rituala ispijanja prave turske kafe i razgovora sa domaćinima, preuzimamo crveni AMG GT S. To je ta rijetka „ptica bez krila“, za kojom žude i mnogo moćnije, svjetske redakcije! Automobil od čijeg izgleda i performansi, ali i cijene od 182.000 eura, zastaje dah!

Mercedes-AMG GT S

Osnovna postavka je ista kao i kod SLS-a – motor naprijed, iza prednje osovine, duga „hauba“ i relativno kratka kabina, na koju se nastavlja atletski izvajani zadnji dio, te pogon pozadi zadržana… Ipak, GT je po dimenzijama nešto manji od svog prethodnika. Dug je nešto preko 4,5, širok 2, a visok ili bolje reći nizak 1,2 metra. Upravljački mehanizam i prednja osovina, odnosno sistem oslanjanja, a samim tim i trag točkova, isti je kao kod SLS-a, dok je pozadi sve novo.

Mercedes-AMG GT S

Oslanjanje djeluje kao da je standardno, sa udvojenim trouglastim ramenima i poprečnim stabilizatorima, ali je suština u povezivanju sa šasijom. Time je postignuta bolja dinamika i kontrola nad automobilom. Pri tome, ne treba zaboraviti još jedan konstrukcioni problem koji uvjek treba imati u vidu, budući da je ovo kupe gdje je motor naprijed, a mjenjač pozadi – to je njihova „veza“! Kardansko vratilo je zapravo karbonska cijev, sposobna da prenese 510 KS i što je još važnije, 650 Nm maksimalnog obrtnog momenta!

Mercedes-AMG GT S

U vožnji, sve ovo u prvi mah neće biti toliko bitno, jer kada sjednete u GT S iz nekog drugog automobila, prvo ćete se neko vrijeme privikavati na nizak i širok kokpit, te masivnu, ogromnu centralnu konzolu. Ona je možda i najfascinantniji detalj kada uđete u ovaj automobil. Tu je veliki centralni displej ispod kojeg su ventilacioni otvori. Međutim, onaj dio ispod njih, te komandni panel između sjedišta je nešto impresivno.

Mercedes-AMG GT S

Tu su centralizovane sve komande, kontrole i podešavanja svih bitnih sistema na vozilu. A sama komanda sedmostepenog automatskog mjenjača, koja se nalazi na samom dnu centralne konzole je dobro pozicionirana i lijepo se uklapa u ovaj „tehno“ ambijent. Inače, sami prikazi i softverske aplikacije na centralnom displeju ili onom na insturment tabli neposredno ispred vas su odlično dizajnirani, kao i kod modela C i S-klase kod kojih smo ih susretali, tako da ni tu nemamo zamjerki.

Mercedes-AMG GT S

Kada se naviknete na dugačku haubu i to gdje se zapravo nalaze točkovi, što na uskim krivudavim putevima zna da bude pomalo zastrašujuće iskustvo, tek onda počinjete zapravo da uživate u vožnji. Tada i položaj sjedenja postaje sve prirodniji, a vozač sve opušteniji. Debeo obruč multifunkcionalnog upravljača sa tri paoka, obložen alkantarom, uliva dodatno samopouzdanje, dok se sjedištima AMG Performance, koja se dobijaju uz doplatu od 1.950 eura, zaista nema šta prigovoriti jer fenomenalno drže tijelo u krivinama!

Mercedes-AMG GT S

Na putu do Pešterske visoravni i ka Sjenici, mogli smo da probamo ovaj kupe po ne tako dobrim putevima, koji su bili prepuni zakrpa. Tu se GT S pokazao kao udoban automobil za svaki dan, koji u Comfort modu „upija“ rupe bolje nego neke limuzine. Isprobali smo i razne modove mjenjača, amortizera i ostalog, a ujedno i analizirali zašto je GT S skuplji od regularnog GT-a za skoro 20.000 eura.

Mercedes-AMG GT S

Najprije, on ima 48 KS više, što još više doprinosi nevjerovatnim ubrzanjima od kojih vam se muti u glavi. Stepeni prenosa sa samo nižu, a ova „ptica bez krila“ prosto leti. Od 0 do 100 km/h ona doleti za samo 3,8 sekundi, a može da „dohvati“ maksimalnih 310 km/h, koliko je, treba istaći, elektronski ograničeno. To znači da bi moćni V8 motor, zapremine od gotovo 4 litra, mogao da isporuči i više od ovih 510 KS! Da nema elektronike, verovatno bi točkovi od 20 cola pozadi, još više „kidali“ asfalt i gume Pirelli, dimenzija 295/30!

Mercedes-AMG GT S

Odgovor motora na papučicu gasa je fenomenalan, pogotovo kada je automatski mjenjač 7G DCT u manuelnom Race modu, koji omogućava munjevite odzive na svaku komandu, tako da je potrebno pažljivo izabrati saputnika, a naravno i put na kojem ćete ovo sve ovo isprobavati! Mi smo se, zahvaljući pomoći domaćina iz AK Biševac, sklonili na bezbedno, duboku u Peštersku visoravan, gdje saobraćaja gotovo i da nema. A oni koji su bili prisutni, mogli su da čuju pravu grmljavinu, mada o tome nešto kasnije…

Mercedes-AMG GT S

GT S se može odlično „postavljati“ u krivini, gotovo baš kako želite. Tome doprinosi široki trag točkova od 19 cola naprijed, te odličan „grip“ pneumatika dimenzija 265/35, kao i relativno malo međuosovinsko rastojanje od 2,6 metara, uz odličan diferencijal. Suština je pažljivo „namjestiti“ tj. usmjeriti prednji dio, čije će kretanje točkovi pozadi samo da isprate, uz minimalne korekcije upravljačem. A opet, ukoliko želite da se poigravate i driftujete, svakako, može i to, jer je GT S u osnovi dosta „dobroćudan“, iako djeluje agresivno!

Mercedes-AMG GT S

Najagresivniji je po pitanju akustike, jer to što se čuje iz njegovih auspuha, teško je opisati! Kada automobil prebacite u Race mod i kada pritisnete dugme za klapnu koja mijenja zvuk iz „pitomog“ u prave „urlike“, malo ko će ostati ravnodušan! Naravno, to znači da je i buka u samoj kabini dosta velika, pa ukoliko ste na stazi, to će vam biti zabavno, ali u redovnom saobraćaju, zna da „umori“ poslije nekog vremena.

Mercedes-AMG GT S

Međutim, Race mod nije nešto čega ćete se tek tako lako odreći! U njemu možete da podešavate tvrdoću amortizera SPORT i SPORT+, kao i da isklučujete ESP. Ova funkcija je dvostepena, tako da u prvom, još donekle možete da se klizate zadnjim dijelom, ali kod onog drugog, treba biti oprezan jer sve zavisi od vozačkog umijeća.

Mercedes-AMG GT S

Još nešto treba imati na umu… Ovaj automobil je bio opremljen „običnim“ kočnicama, a kao dio dodatne opreme, i to samo ako automobil budete vozili na stazi, možete da poručite karbonsko-keramičke diskove, naravno, uz doplatu od oko 8000 eura! Samo, ni tada ne treba zaboraviti da je masa GT S povelikih 1.645 kilograma!
Sve u svemu, ovaj automobil je zaista nešto izuzetno, prava ptica bez krila, zbog koje je vredjelo otići na jug, u Novi Pazar… On je cjenovno u rangu Porschea 911, što je donekle i bio cilj Mercedesa. Naime, GT S bi trebao da pokupi i neke Porscheove klijente, koji sada možda počinju da se kolebaju između tradicije i aktuelnih trendova, te možda razmišljaju o prelasku u drugo „jato“!?

Mercedes-AMG GT S
Motor

benzinski, V8, biturbo; 3.982 ccm, 510 KS pri 6.250 o/min; 650 Nm pri 1.750-4.750 o/min

Karoserija

kupe, 2 sjedišta; d x š x v 4.546×2.075×1.288 mm, međ. rast. 2.630 mm; masa 1.645 kg

Transmisija

automatska 7G-DCT, 7 stepeni; pogon pozadi

Pneumatici

265/35 R 19 naprijed; 295/30 R20 pozadi

Performanse

0 – 100 km/h za 3,8 s; 310 km/h; 12,5 l/100 km; emisija CO2 224 g/km

Rejting

+ preciznost upravljanja, odlično prijanjanje, snažan agregat i njegov zvuk

– preglednost zbog položaja sedenja

Utisak

Mercedes-AMG GT S nije savršen automobil, pogotovo ne za svaki dan, ali je, realno, malo onih koji bi ga odbili

Cijena

182.000 eur

Zoran Živkov/TopSpeed

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW