info@autonovosti.com
oznake guma
KorisnoSavjeti

Oznake na gumama

1.43Kpregleda

Najvažnija oznaka na gumi obično se nalazi s bočne strane. Primjer, ako na gumi piše 205/55R16 91V, značenje oznaka je sledeće:

oznake na gumama

205 – označava širinu gume u milimetrima, a kada kažemo širina, znači gazeća površina.

oznake na gumama

55 – profil gume (serija) – odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine (protektora) izražen u procentima. U ovom slučaju, visina je 55% širine gume.

R  – oznaka za radijalnu konstrukciju. Većina današnjih putničkih vozila koriste radijalne gume, a one znače da su otpornije na neravnine na putu te znače i manju potrošnju goriva.

16 – Prečnik felne (u inčima – colima).

91 – označava indeks nosivosti gume, odnosno koliko iznosi maksimalno opterećenje gume. Postoji mnogo indeksa nosivosti te tabela koja je s njim povezana i označava maksimalnu nosivost. 91 označava maksimalnu nosivost gume od 615 kilograma.

Oznake na gumama

V – je oznaka za indeks brzine. Ovo konkretno znači maksimalnu brzinu koju guma može izdržati prilikom maksimalne opterećenosti. I uz ove je oznake vezana tabela pa tako V oznaka znači da se može doseći brzina od 240 kilometara na sat prilikom maksimalnog opterećenja od 615 kilograma. Postoje i sljedeće oznake:

oznake na gumama

Uz sve navedeno, postoje i dodatne oznake na gumama, a to su sljedeće:

RF – skraćenica za reinforced, što znači da je guma ojačana.

ROF ili RFT – skraćenica za Run On Flat i Run Flat, što znači da se možemo nastaviti voziti na ovim gumama i ako se probuše, međutim moramo smanjiti brzinu na najviše 90 km/h te se smije sa ovakvim gumama preći najviše 160 kilometara.

XL – skraćenica za Extra Load, označava gumu napravljenu za veća opterećenja.

M+S – skraćenica za ‘mud and snow’, odnosno za gume koje su posebno napravljene za vožnju po blatu i snijegu. Ova se oznaka može pronaći ili na zimskim ili na gumama za sve sezone.

TT – skraćenica za Tube Type, a označava gume koje imaju unutrašnju gumu.

TL – skraćenica za Tubeless, a označava gume koje nemaju još jednu unutrašnju gumu te je većina današnjih auto guma ovakva.

DOT – skraćenica za datum proizvodnje. Uz ovo obično ide i broj. Ako piše DOT 2510 znači da je guma proizvedena u 25. nedelji 2010. godine.

C – ova je oznaka na gumama za lakša teretna vozila.

TWI – skraćenica za Tread Wear Indicator, a označava indikator istrošenosti gume, odnosno govori kada je gumu potrebno zameniti zbog istrošenosti.

E 10 – oznaka za evropski homologacijski broj, s tim da je broj oznaka države.

TEMPERATURE – pokazatelj koliko je guma otporna na povećanje temperature na putu, s tim da je C najniži pokazatelj, a A najviši (najbolje reaguju na povećanje temperature).

TRACTION – sposobnost gume da se zaustavi na mokrom putu.

TREADWEAR – označava indikator potrošnje gazećeg sloja na gumi te pokazuje koliko će jedna pruga na gumi trajati duže od drugih s obzirom na iste uslove na putu.

TUBELESS – oznaka za gume koje nemaju još jednu unutrašnju gumu punjenu vazduhu.

4gume.com

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW