info@autonovosti.com
Automobili

Mercedes-AMG GT63 S By Brabus

715pregleda

Mercedes-AMG GT63 S sa snagom od 630 konja je najsnažniji proizvodni model koji nosi amblem trokrake zvijezde nakon, hiperautomobila AMG ONE. Budući da je Brabus Brabus, nismo nimalo iznenađeni što je njemački tjuner odlučio da dovede novi turbo 4.0-litarski V8 motor na potpuno novi nivo. Mercedes-AMG GT63 S By Brabus će biti predstavljen na Top Marques Monaco događaju.

Ova “zvijer” koja je prošla kroz Brabusov tretman raspolaže sa 789 konja, čak 159 više od standardnog modela, kao i obrtnim momentom od 1000 Nm. Kao rezultat svega dolazimo do sledećih brojki: ubrzanje od 0-100 km/h iznosi 2.9 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 315 km/h.

Ako se pitate kako je Brabus uspio da “oslobodi” ovoliku dodatnu snagu, možemo samo reći da je recept bio prilično opsežan. On je uključivao ugradnju većih turbo punjača, direktno iz Brabusa, remapiranje ECU-a motora kao i rad na nekim softverskim prepravkama.

Da bi se izdvojio od standardnog GT63 S, Brabus je razvio body kit od ugljeničnih vlakana i optimizovao u vazdušnom tunelu za maksimalnu aerodinamičnu efikasnost. Tu su novi prednji spojler i usmjerivači za dovod vazduha, kao i zadnji difuzor na kojem se nalaze 4 završetka izduvnog sistema od titanijuma.

Mercedes-AMG GT63 S By Brabus “leži” na specijalno napravljenim aluminijumskim točkovima sa 10 kraka, 21″ naprijed i 22″ nazad. Tu je takođe i vazdušna suspenzija koja omogućava spuštanje automobila za nekih 25 milimetara kako bi izgledao još agresivnije.

Mercedes-AMG GT63 S By Brabus

Enterijer odlikuje kombinacija kože i alkantare, a može se odabrati u praktično bilo kojoj boji. Takođe po želji kupca, opciono se mogu odraditi i detalji od ugljeničnih vlakan ili drveta. Tu je i ambijentalno osvjetljenje, pragovi na vratima sa Brabus logoom, aluminijske papučice pedala, patosnice sa Brabus natpisom.

Mercedes-AMG GT63 S u ovakvom izdanju možete kupiti direktno od Brabusa ili im poslati  svoj AMG GT63 S kako bi ga oni “sredili”.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW