info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Najtraženiji automobili na Googleu raspoređeni po zemljama

948pregleda

Ovo je definitivno jedna od najinteresantnijih karti sveta koja je ikada objavljena. Na ovoj karti je prikazano koji su brendovi najtraženiji na Google-u raspoređeni po zemljama, a ono što je odmah očigledno je to da Toyota definitivno dominira na Google-u.

137019-google 1

Ipak, ovi podaci uopšte ne pokazuju pravu sliku tržišta, iako su definitivno snažni pokazatelji popularnosti određenih brendova. Naime, slične analize koje su vršene u proteklih nekoliko godina pokazale su da se navike na internetu menjaju itekako brzo. To praktično znači da bi prije samo godinu dana ova karta izlgedala itekako drugačije nego sada.

Kako smo saznali, navike pretraživanja u pojedinim zemljama direktno su vezane za aktivnosti brendova. Tako je, recimo, Tesla Motors postala najtraženiji pojam u Kini iako je poznato da ovaj brend prodaje električne automobile i da je godišnja prodaja na svetu na nivou dvomesečne prodaje BMW-a serije 3 na tržištu SAD-a. Ipak, Tesla Motors je protekle godine sa kineskom vladom potpisala sporazum o razvoju mreže superpunjača, te otvorila nekoliko dilera. Očigledno su Kinezi zainteresovani za električne automobile. Prema tome, ovi podaci definitivno pokazuju trenutne navike korisnika koje su proizvedene verovatno marketinškim djelovanjem i aktivnostima brendova, a ne samo željom za kupovinom pojedinih automobila.

137020-google 11
Podaci su prikupljani od aprila prošle godine do marta ove godine, a analiza uključuje samo pretrage izvršene na latinici, što definitivno znači da bi rezultati u Aziji mogli biti daleko drugačiji da su podaci uključivali i korišćenje pisama karakterističnih za pojedina područja.

Nama je Evropa svakako najinteresantnija, a rezultati su manje-više očekivani. Njemački automobili dominiraju čak i u Francuskoj, Italiji i u Velikoj Britaniji, iako ove zemlje imaju itekako razvijenu automobilsku industriju. Tako je zabeleženo da je BMW definitivno najpopularniji, a prate ga Volkswagen i Mercedes. Interesantno je što je BMW dominantan gotovo u cijelom regionu Balkana.

Izvor: Proauto.ba

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW