info@autonovosti.com
papirni v8 motor
Zanimljivosti

Napravljen minijaturni V8 motor od papira koji radi (Video)

568pregleda

Origami (oru = savijanje, kami = papir) je tradicionalna japanska vještina kreiranja modela od papira, ali mogu se koristiti i drugačiji materijali, naprimjer tkanina i slično. Tradicinalno se koristi kvadratni oblik, ali postoji veliki broj modela koji se pravi od drugačijih oblika papira – pravougaonog, trougaonog… Origami se dijeli na tradicionalni i modularni, u kojem se više djelova povezuje u cjelinu.

z3hbygupo6r3xwsuqm0d

Mnoge kreacije i “nezamislive” ideje su pretvorene u stvarnost. Tako su neki uspjeli od papira napraviti i dizalice. Ali tu nije zaustavljena “nezamisliva” stvaralačka umjetnost. Mnogo veći izazov bio je napraviti minijaturni V8 motor od papira, ali pored toga i da radi!?

Za ovo čak i ne može se reći da spada u “kategoriju” origami. Za ovo se može reći da je fascinantna umjetnost savijanja papira. Na papiru se vide čak i linije predviđenje za savijanje i za rezanje. Ali iskreno, koga zanima to što se vidi?! Ovo je apsolutno perfektan proizvod od papira – motor koji funkcioniše, na kojem se vidi kretanje klipova i okretanje radilice.

Osim papira korišten je selotejp. A za pogon koristi se komprimirani zrak.

Karakteristike papirnog V8 motora:

  • Dimenzije (DxŠxV): 32x24x27 mm
  • Prečnik vratila: 1 mm
  • Hod klipa: 6 mm
  • Prečnik cilindra: 5,5 mm
  • Radna zapremina: oko 1.058 kubnih milimetara

Ako mislite da je ovaj papirni motor veoma krhak, prevarili ste se. Pogledajte video do kraja i uvjerićete se u izvanrednu umjetnost.

Ako mislite da se na ovome završilo, opet se varate! Na sljedećem videu možete vidjeti i kako se primjenjuje “papučica gasa” na motoru napravljenom od papira. Normalno, i papučica gasa je napravljena od papira, i funkcioniše!

proauto.ba

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW