info@autonovosti.com
AutomobiliNovosti

Nissan Skyline GT-R

1.04Kpregleda

JOŠ OD PRVOG MODELA PREDSTAVLJENOG 1969. GODINE, “NISAN SKYLINE GT-R” ULIVAO JE STRAH U KOSTI SVAKOM DRUGOM AUTOMOBILU – BILO NA TRKAČKOJ STAZI, BILO NA ULICI

Iako je već drugu generaciju Nissanovog super automobila zaustavila naftna kriza, “GT-R” se na velika vrata vratio 1989. godine, baš na 20. godišnjicu od pojavljivanja prvog modela. Testirajući ovaj automobil, novinar australijskog magazina “Točkovi” (Wheels) nazvao ga je imenom slavnog čudovišta. I uopšte nije bio daleko od istine.

Nissan Skyline GT-R

Prva generacija modernog “skajlajna” nosila je kodni naziv “R32”. Kompletan auto razvijan je u sportskom odjeljenju Nissana, kao homologaciona osnova za trkački automobil japanske grupe A. Po pojavljivanju, “R32” je u poređenju sa ostalim drumskim automobilima izgledao kao “marsovac”. Iako je u osnovi koristio samo zadnji pogon, uz pomoć posebno ATTESA-ETS sistema, snaga (čak i do 50 odsto) se u zavisnosti od potrebe mogla prebacivati i na prednje točkove. Drugi sistem koji je dodatno unaprijeđivao vozne osobine nazvan je SUPER-HICAS, a odnosio se na sportski orijentisano upravljanje automobila uz pomoć sva četiri točka.

Nissan Skyline GT-R

Motor je takođe razvijen od nule, specijalno za trkačke uslove. Razvijen pod imenom “RB26DETT”, morao je biti oslabljen za ugradnju u “GT-R”, pošto je bio prejak za tada aktuelan japanski limit od 280 KS. Da je ovaj motor zaista sposoban za mnogo više pokazali su brojni tjuneri, a pojedine verzije ovog motora dostizale su i preko 1000 konjskih snaga više od fabričke verzije!

Nissan Skyline GT-R

Drumska verzija je i pored prigušenog motora takođe imala izuzetne performanse, konkurišući brojnim mnogostruko skupljim sportskim automobilima. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je bilo ispod 5 sekundi, a uz pomoć napredne tehnologije “R32” je prosto gospodario krivudavim stazama.

Nissan Skyline GT-R

Kao proslavu uspjeha na trkačkim stazama, u Nissanu su predstavili i “V-Spec” (Victory Specification), model koji je imao unaprijeđen ATTESA sistem, Brembo kočnice i nove 17-toinčne BBS felne. Krajnji bilans petogodišnje prodaje bio je više nego impresivan, prodato je skoro 44000 primjeraka “R32” što je primjera radi više nego duplo u odnosu na prvu generaciju popularnog BMW modela “M3”.

Nissan Skyline GT-R

“R33” je predstavljen 1995, godine i sa sobom je donio nekoliko unaprijeđenja. Problemi sa uljnom pumpom su riješeni, motor je dobio povoljniju krivu obrtnog momenta, ali je maksimalna snaga zbog limita ostala na 280 konjskih snaga. Težina je porasla na 1540 kg, a “V-Spec” model posjedovao je i dodatno učvršćeno ogibljenje prilagođenije trkačkoj stazi. Februara 1996. u Nissanu predstavljaju “400R” verziju “R33-jke”. Iz motora kome je radna zapremina povećana na 2,8 litara, u sportskom odeljenju Nissana izvukli su, pogađate, okruglo 400 “konja”.

Nissan Skyline GT-R

Poslije izuzetnog uspjeha prethodnika, “R34” je zaista imao težak zadatak. U Nisanu su se odlučili da ovaj auto bude direktna evolucija “R32” modela, zbog donekle preglomazne osnove “R33-jke”. Automobil je skraćen, a točkovi pomjereni prema ivicama šasije. Kompletan motor je blago unaprijeđen za još bolju distribuciju snage, a pojedini modeli dobili su i prednje i zadnje difuzore zarad boljeg ponašanja automobila pri većim brzinama. Novost je predstavljao LCD ekran na kojem su vidljivi skoro svi parametri telemetrije vozila. S obzirom da je limit snage i dalje postojao, “R34” je zbog relativno velike težine svoje pune potencijale mogao da pokaže tek poslije povećanja snage motora.

Z-TUNE

Godine 2003. predstavljena je “Z-Tune” verzija. Zanimljivo je da je 20 “V-Spec” “R34” modela vraćeno je u fabriku, potpuno rastavljeno, a zatim je skoro svaki dio bitan za motor i šasiju unaprijeđen kako bi se dobio najbrži drumski automobil. Šasija je ojačana dodatnim varovima i primjenom karbonskih ojačanja, ogibljenje je prebačeno sa trkačkih automobila klase “GT500” i bilo prilagođeno drumskoj upotrebi, dok je motoru korišćenjem najsavremenijih komponenti i povećanjem radne zapremine na 2,8 litara snaga narasla na deklarisanih – 500 konjskih snaga! Rezultat je bio zaista beskompromisan automobil kome se na putu nije mogao suprotstaviti bukvalno nijedan konkurent.

Nissan Skyline GT-R

Poslije dosta godina čekanja, i “R35 GT-R” je ugledao svjetlost dana. Ovaj put bukvalno potpuno nov automobil, sa 3,8-litarskim V6 motorom koji razvija 472 konjske snage pri 6400 o/min i 588 Nm između 3200 i 5200 obrtaja u minutu. Kao i do sada, sve u novom “Nissanu” je poslednja riječ tehnike. Mjenjač se sada nalazi kod zadnje osovine zbog bolje distribucije težine, a stepeni prenosa se mijenjaju komandama na volanu. Za ogibljenje je zadužen specijalni Bilštajnov sistem, dok su kočnice ponovo razvijene u Brembu. Za razliku od dosadašnjih modela, novi “GT-R” ima izuzetno nizak otpor vazduha što doprinosi boljem ponašanju automobila pri većim brzinama.

U svijetu ozbiljnih sportskih automobila najpriznatiji podatak je svakako vrijeme kruga na stazi “Nordšlajfe”. Sa svojih 7 minuta i 38 sekundi, “R35” je ispred i mnogo jačih automobila. Ako tome dodamo da u njega možete staviti i prtljag i četiri putnika, da je od svih konkurenata ubjedljivo najupotrebljiviji u svakodnevnoj vožnji, i da mu je jedini cjenovni konkurent najjača verzija “korvete”, dok su automobili jednakih performansi iz Ferarija, Poršea i Lamborginija daleko skuplji i u svojoj namjeni ograničeniji, polako postaje jasno da je i novi “GT-R” pun pogodak. Za prave odlikaše, naravno…

BUKVALNO – BEZ KONKURENCIJE

Na dobre rezultate na trkačkim stazama u Nissanu nisu morali dugo da čekaju. U svojoj prvoj sezoni japanske grupe A, za koju je svojim dizajnom bio i namijenjen, “Nissan Skyline R32” je osvojio svih 29 trka, a šampionat je sledeće sezone ugašen zbog – nedostatka konkurencije!

magazinauto

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW