info@autonovosti.com
porsche 959 paris dakar
AutomobiliZanimljivosti

Pariz-Dakar Porsche 959 prodat za skoro 6 miliona dolara

1.01Kpregleda

Porsche 959 u Rothmans kombinaciji boja, koji se takmičio na Pariz-Dakaru 1985. godine je prodat za 5,945,000 dolara.

Ovaj 959 iz 1985. je bio napravljen za trostrukog šampiona Dakara, Renea Metgea, i jedan je od samo tri automobila koje je Porsche pripremio za Pariz-Dakar reli te godine. Međutim, taj reli 1985. godine nije se srećno završio za Porsche, s obzirom da su se dva automobila slupala, dok je 959 odustao zbog kvara sa uljnom instalacijom.

Već naredne godine, Porsche je uzeo prvo, drugo i šesto mjesto na legendarnom reliju. Porsche je napravio samo sedam primjeraka ove reli rakete. Pet primjeraka je ostalo i vjeruje se da su dva ili tri u privatnim kolekcijama, među kojima je i ovaj, 1985., reli verziju 959 je pokretao atmosferski 3.2 litarski šestocilindarski bokser motor postavljen pozadi.

Nakon što je penzionisan, ovaj automobil je živio drugačiji život. Bivši vlasnik, Jacky Ickx, ga je vozio na Goodwood festivalu brzine, pojavljivao se i u Royal Automobile klubu u Londonu, a zaradio je i nagradu najboljeg u klasi na Quail događaju u Montereyu. Porsche 959 u Rothmans kombinaciji boja je prodat na 70. godišnjoj aukciji Porsche automobila koju održava RM Sotheby’s u Porsche Experience centru u Atlanti.

 

dmotion.rs

 


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW