info@autonovosti.com
amsterdam parking
Novosti

Sat vremena parkiranja u Amsterdamu će biti 7,5 eura

753pregleda

Sat parkiranja u centru Amsterdama trenutno se naplaćuje 5 eura, a predloženo je da od aprila naredne godine poskupi 50 odsto.

U mnogim velikim evropskim gradovima parking je papreno skup, pa ni holandska metropola nije izuzetak. Vozače koji žele da se svojim automobilim dovezu u sam centar Amsterdama, parkiranje na ulicama ovog grada košta 5 eura po satu. Međutim, oni koji to budu činili od aprila 2019, moraće za istu uslugu da izdvoje čak 7,5 eura po satu.

Trenutna cijena parkiranja na ulicama u centru Amsterdama bila je nepromijenjena tokom osam godina, a ako se usvoji predloženo poskupljenje, koštaće 50% više.

Iza odluke vlasti o poskupljenju krije se namjera da se vozači destimulišu da voze svoje automobile uskim ulicama istorijskog centra Amsterdama. Krajnji cilj je da se automobili potpuno protjeraju iz užeg gradskog jezgra. U planu je da se u narednih sedam godina 7.000-10.000 parking mjesta ukine, a njihovo mesto zauzeće zelenilo i sadržaji za rekreaciju.

Takođe, gradske vlasti žele da oslobode više prostora za pješake i bicikliste, s obzirom da su Holanđani poznati po tome da u ogromnom broju koriste bicikl kao svakodnevno prevozno sredstvo.

Sa druge strane, vozači se podstiču da svoje automobile ostavljaju na jeftinijim javnim parkiralištima na periferiji Amsterdama, a zatim da se prevezu do centra gradskim prevozom (voz, metro, tramvaj…) po nižoj cijeni od tržišne. U tu svrhu, grad će investirati 400 miliona eura u dalji razvoj i poboljšanje javnog saobraćaja.

 

b92.net


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW