info@autonovosti.com
Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI
AutomobiliZanimljivosti

Peugeot 208 GTI vs Peugeot 205 GTI: Jedinstvo suprotnosti

578pregleda

Da li se istorija ponavlja? Odgovor smo pokušali da pružimo susretom generacija u GTI klasi, spojivši nostalgični model 205 GTI sa najsavremenijim izdanjem u Peugeotovom katalogu – atraktivnim 208 GTI sa 200 “konja”. Automobili su podijelili naše emocije, otkrijte i zbog čega!

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Jedno jesenje jutro je pred TopSpeed ekipu postavilo neobično zahtevan izazov, mada druženje sa tandemom Peugeota sa GTI amblemom možemo i moramo svrstati u privilegiju. Iako nije riječ o najekskluzivnijem, pa ni najskupljem automobilu, prilika da se upozna prvoklasna restauracija originalnog „hothatch“ modela ne pruža se svakoga dana.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Iako su decenije tehnološkog unaprijeđenja i evolucije dizajna vidljive, testirani Peugeoti i dalje imaju zajedničku filozofiju – kompaktne dimenzije, dobar odnos snage i mase i veliko zadovoljstvo u vožnji. Takođe, u francuskoj kompaniji vrlo dobro znaju da je original samo jedan, da se forma može ponoviti, ali istorija ne. Upravo zbog toga, inspirisan slavnim nasleđem, Peugeot za nove generacije vozača nudi 208 GTI.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Parkirani jedan pored drugog, GTI „lavovi“ jednostavno plijene, svaki na svoj način. Stvar je ukusa, razumije se, koja vam je linija bliža srcu i estetskim afinitetima, ali se ne može osporiti da su 205 GTI i moderniji naslednik privlačni automobili. Sa naglašenom sportskom elegancijom, aktuelni 208 GTI animira vozače koji vole da budu u centru pažnje. Sa mnogo istaknutih detalja, popularnom bijelom bojom i aluminijumskim felnama, nijansiranim u dva tona, prečnika 17 inča, 208 GTI samouvjereno „puca“ na vrh klase.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

LED svjetla, sportska maska i retrovizori sa hromiranim efektom takođe skreću pažnju na kompakt slavne tradicije. Generalni je utisak da je 208 GTI automobil koji je, u skladu sa vremenom, naglašeno dinamičan, te dizajnom nagoveštava potencijale 1.6 turbo benzinskog motora od 200 „konja“. Značajno diskretniji stil smo primijetili kod modela koji je sa proizvodne trake sišao, sada već davne 1992. godine.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Inicijalno predstavljena 1983. godine, već serijska verzija Peugeota 205 garantovala je prijatno osjećanje za upravljačem. Skladan dizajn, nepretenciozan, ali opet dovoljno efektan izgled, zabava u vožnji i praktičnost, primjerena gradskim gužvama, bili su „sastojci“ recepta za uspeh. Među prvima, Peugeot je napravio i hazarderski korak u nepoznato, promocijom sportskog izdanja koje je orijentisano na performanse i unaprijeđeno vozačko iskustvo.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Dostupan u verzijama sa 1.6 i 1.9 motorom, GTI je za vrlo kratko vrijeme zaslužio reputaciju najpoželjnijeg automobila za entuzijaste standardnih prihoda. Vrijedi napomenuti i da je cifra od četrdesetak hiljada maraka bila van okvira konvencionalnih gradskih modela. Ipak, 205 GTI ja našao put do kupaca, pa je i danas vrlo čest na evropskim ulicama. Nažalost, dominiraju primjerci koji već na prvi pogled ne mogu da sakriju „krštenicu“, godine eksploatacije, dane i noći provedene na suncu i kiši…

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Grupi malobrojnih pripada Peugeot gospodina Olivera Jeftića, prijatelja TopSpeed redakcije i uglednog beogradskog kolekcionara. Posvećenost savršenstvu i ljubav prema GTI verziji doprinijeli su da testirani Peugeot provede više od tri godine u kompletnoj restauraciji. Želja je bila jasna – za 205 GTI je bilo neophodno “vratiti” kazaljke na satu na tu famoznu 1992. godinu, i stanje koje se lako može uporediti sa fabričkim. Zapravo, tokom jednodnevnog druženja sa Oliverom i njegovim Peugeotom, upoznali smo se sa standardima restauracije koji lako mogu i da nadmaše inicijalni fabrički kvalitet.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Verzija za italijansko tržište, sa legendarnom 1.9 oznakom, na put prenosi 125 konjskih snaga. Ipak, više od pomenute snage, koja je prije tri decenije u gradskoj klasi izazivala (straho)poštovanje, impresionira transformacija u salonsko stanje. Nijansa karoserije koja filigranski balansira između tamno sive i crne, sa prepoznatljivim detaljima, podsjeća kako je to radila „stara škola“. Crveni kontrast linije koja ima estetsku, ali i praktičnu dimenziju, budući da štiti bokove šarmantnog „jangtajmera“, dok će mnoge čitaoce u djetinjstvo vratiti i žuta svjetla za maglu.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Poređenje enterijera je tek priča za sebe, pravo svjedočanstvo evolucije, prelaza iz analogne u digitalnu eru. Peugeot 208 GTI pravi je primjer savremenog uređenja. Sportska atmosfera je evidentna na prvi pogled. Nama je, ipak, pažnju prvo privukla kombinacija sjedišta i volana, koja je savršena za vožnju. Maleni trokraki upravljač sa srebrnim dekorom, perforiranom kožom i crvenim detaljima, zadaje „domaći zadatak“ konkurentima.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Kvalitet materijala je u cijeloj unutrašnjosti na visokom nivou, a naglašeni GTI karakter vidljiv je na djelovima u jarko crvenoj boji sa klavir lakom, aluminijumskim „papučicama“ i kariranim dezenom na sjedištima. Kao pravi kompakt, 208 GTI maksimum komfora omogućava na prednjim sjedištima, kao automobil za dvoje i urbanu sredinu. U sklopu impresivne opreme nalazi se i multimedijalni sistem sa ekranom koji dominira centralnom konzolom. Sve u svemu, unutrašnjost Peugeota 208 GTI primjer je atraktivne, sporske kabine koja je prilagođena svakodnevnoj upotrebi.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Ulazak u enterijer kompletno restauriranog 205 GTI, trenutni je povratak u doba jednostavnosti. Bez suvišnih prekidača, suvišnih funkcija i elektronskih sistema, 205 GTI izaziva podijeljene emocije. Navika boravka u automobilima 21. vijeka uslovljava da je utisak najblaže rečeno neobičan, ali i veoma prijatan. Pedantna restauracija, upotrebom isključivo originalnih djelova, doprinijela je da ambijent u retro kožnom sjedištu podsjeti na vremena kada su automobili bili pravljeni sa mnogo više emocija. Volan značajno većih dimenzija od savremenog „rođaka“ nema tastere, a dekorisan je isključivo centralnim retro GTI natpisom.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Godine rada i posvećenosti Olivera Jeftića doprinijele su da se uprkos višedecenijskom stažu za upravljačem originalne „dvestapetice GTI“ osjetimo kao u potpuno novom automobilu, što on umnogome i jeste. Kompletno unaprijeđen, mehanički i estetski, 205 GTI je ostavio snažan utisak na TopSpeed ekipu. Za razliku od većine automobila sa domaćih puteva koji su prošli „tretman podmlađivanja“, testirani Peugeot je vjerovatno najbolji primjer sveobuhvatnih radova, budući da je rad odrađen do poslednjeg “šrafa”.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Bilo da je riječ o motoru, kočnicama, oslanjanju, limariji ili enterijeru, vlasnik je pred sobom imao samo jedan cilj – stvaranje automobila koji će zapravo biti u salonskom stanju. Vjerujte nam na riječ, u mnogim kategorijama, Oliverov 205 GTI je prevazišao originalno stanje, jer je vrijeme posvećeno radovima, i sam kvalitet, doprinio da je riječ o najboljom kolekcionarskom GTI-ju u ovom dijelu Evrope. Nadamo se da su fotografije makar malo približile tu savremenu nostalgiju, koju je 205 GTI potvrdio i prilikom vožnje na ulicama Beograda.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Sa izuzetno povoljnim odnosom snage i mase, okretan i upravljiv, GTI pruža potpuno autentičnu senzaciju vožnje. Iako osećaj ubrzanja, zvuk, pa i kočenje, ne mogu da se uporede sa savremenim automobilima, ljubitelji „jangtajmera“ sa punim pravom izdvajaju Peugeot kao lidera u klasi. Ne čudi da uz Golf GTI prve generacije, upravo 205 GTI ima “oreol” kultnog modela, idealnog kolekcionarskog automobila u Zapadnoj Evropi. Nakon vožnje po prošlosti, na red je došlo i testiranje mogućnosti moćnog 208 GTI.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

I na „papiru“, ali i u praksi, potvrdio je jaz generacija i napredak koji je nemoguće osporiti i ne primijetiti. Napredak „hothatch“ segmenta na primjeru Peugeota znači da je uprkos malim dimenzijama i motoru (*Motor godine 2013.), čija vam zapremina neće istanjiti novčanik, 208 GTI savršeno sposoban da pruži uzbuđenje i ubrzanja dostojna imena i naslijeđa. Komplimenti „idu“ na adresu tima koji je oslanjanje doveo do maksimuma mogućnosti, jer se preko sportskog volana, svaka komanda trenutno prenosi i na asfalt.

Peugeot 208 GTI & Peugeot 205 GTI

Iako turbo zvuk nije radikalan, i često je bio na meti kritika, 208 GTI isporučuje prijatan ton, koji se sasvim dovoljno razlikuje u poređenju sa civilnim „lavićima“. Status rasnog „lava“, Peugeot 208 GTI je potvrdio i kočenjem, pa se kao najslabija karika vozne dinamike nameće ručni šestostepeni menjač, čiji začuđujuće preveliki hod i nedovoljna preciznost, svakako mogu da budu unaprijeđeni.

Veče je poslužilo za sumiranje utisaka i impresija kojih je bilo “za izvoz“. Emotivan dan potvrdio je da GTI prošlost kompanije Peugeot i dalje predstavlja slavno poglavlje u istoriji automobilizma, inspirativno naslijeđe i za najaktuelnije modele. Iako nema poziciju koju je davnih dana formirao 205 GTI, novi Peugeot 208 GTI jedan je od najharizmatičnijih gradskih automobila, koji se u sve brojnijoj klasi, ističe imidžom i performansama.

Uroš Popović/TopSpeed

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW