info@autonovosti.com
ian callum
Novosti

Poslije 20 godina sa mjesta šefa dizajna u Jaguaru odlazi Ian Callum

346pregleda

Jaguar je objavio da Ian Callum napušta svoje mjesto direktora dizajna nakon 20 godina rada, a sadašnji kreativni direktor dizajna Julian Thompson preuzima glavno mjesto u dizajnerskom studiju Jaguara od 1. jula.

Callum je počeo da radi kao dizajner 1979. godine za Ford Design Studios, gdje je ostao 11 godina prije nego je prešao u TWR Design. Bio djelimično odgovoran i za dizajn Aston Martin DB7 modela, dok je radio za Tom Walkinshaw Design.

1999. godine se pridružio Jaguaru kao direktor dizajna. U tim ranim godinama, Callum je takođe bio odgovoran za Aston Martin i njegove Vanquish i DB9 modele. Zasluge za DB9 su pripale Henriku Fiskeru.

ian callum

“Imao sam nevjerovatnu karijeru u Jaguaru”, rekao je Ian Callum. “Jedan od mojih najvećih uspjeha bio je kreiranje XF-a jer je predstavljao početak nove ere koja pomjera Jaguar iz tradicionalnog u savremeni dizajn – to je bila značajna prekretnica u našoj priči.”

„Ovu ulogu sam preuzeo sa misijom da vratim Jaguarov dizajn tamo gdje je zaslužio da bude. Trebalo je 20 godina, ali vjerujem da sam postigao ono što sam namjeravo da učinim. Imajući u vidu vrijednost naših proizvoda i dizajnerskog tima, osjećam da je sada pravo vrijeme da nastavimo dalje, kako lično tako i profesionalno, i da istražimo druge dizajnerske projekte.

ian callum

“Dizajniranje F-TYPE-a je bio ostvarenje sna za mene, a I-PACE je bio prilika da stvorimo nešto izuzetno inovativno što bi promijenilo percepciju o Jaguaru i njegov uspjeh je dokaz koliko je daleko stigao brend”, dodao je Callum.

Callum će i dalje nastaviti svoj rad sa Jaguarom na mjestu konsultanta za dizajn.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW