info@autonovosti.com
Novosti

Prvi samovozeći taxi u Singapuru

998pregleda

Iako je Uber najavljivao da će prvi uvesti samovozeća vozila za uslugu prevoza, pretekla ih je kompanija NuTonomy iz Singapura koja je na ulice pustila prvi samovozeći taksi.

Malo poznata kompanija je stara tek tri godine, ali iza nje stoje istraživači sa čuvenog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), poznatog kao jedan od najvećih centara razvoja na svijetu, dok cio projekat većim dijelom finansiraju singapurske vlasti. Vest stiže tek nekoliko mjeseci nakon što je NuTonomy najavio uslugu autonomnih taksija do 2018. godine, a kao partner se pominje Jaguar Land Rover, auto kompanija koja ulaže ogromna sredstva u sisteme autonomne vožnje.

Singapurske vlasti su u projekat ušle kako bi novim tehnologijama ublažili probleme saobraćajnih gužvi i zagađenja, a jačanje javnog prevoza je jedno od rješenja. Nova taksi usluga je još uvek u test fazi i dostupna je u ograničenom regionu poslovne zone površine oko 6,5 kvadratnih kilometara, a koriste se isključivo električni automobili, Mitsubishi i-MiEV i Renault Zoe.

Sa putnicima u automobilu je i NuTonomyev inženjer koji prati parametre vožnje i može da preuzme kontrolu nad vozilom u svakom trenutku. Vozila imaju radarski sistem detekcije okoline i dvije kamere naprijed. Usluga prevoza je za sada besplatna, a do kraja godine flotu će činiti 12 samovozećih vozila.

Pogledajte i VIDEO:

 

index.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW