info@autonovosti.com
Bentley S1 Continental DHC
AutomobiliOldtajmeri

Remek djelo na točkovima – Bentley S1 Continental DHC iz 1956. godine

1.3Kpregleda

Britanci su bili zaduženi za kreiranje nekih od najljepših automobila ikada, ali samo nekoliko njih može da priđe modelu Bentley S1 Continental Drophead Coupe…

Jedan od ovih neprevaziđenih klasika autoindustrije uskoro će se pojaviti na aukcijskoj prodaji. Za razliku od većine Bentley kabrioleta iz tog vremena, S1 DHC je kreiran od samog starta kao varijanta bez čvrstog krova od strane zanatlija kompanije Park Ward. Ovaj proizvođač koji se bavi kreiranjem karoserija, otkupljen je od strane Rolls-Royce brenda, 17 godina prije ovog primjerka sa šasijskim brojem BC54LAF, kreiranog 1956. godine.

Za razliku od poslednjih S2 i S3 Continental automobila, napajanih V8 motorima, S1 je posjedovao dugogodišnje i nevjerovatno pouzdane inlajn šestocilindraše kompanije Bentley. 4,9 litara velika jedinica činila je ovaj automobil nešto lakšim od svih osmocilindričnih varijanti, baš kao što je današnji V8 lakši od tenkovskog W12 agregata u modelima Continental.

Ovaj V6 pruža S1 automobilu maksimalnu brzinu od oko 200 km/h, što je bilo veoma brzo za vrijeme u kom je nastao i stvarao je idealnu grand tourer krstaricu za olakšano kretanje po kontinentu, baš kao što joj i samo ime kazuje. Ovaj Continental posjedovao je čak i varijabilno zadnje vješanje koje su vozači mogli da prebace sa tvrđe na mekšu postavku.

U istoriji, kreirano je svega 31 S1 primjeraka Continental DHC modela, od kojih je polovina došla sa volanom sa lijeve strane. Ovaj posebni priomjerak isporučen je jednom čovjeku iz avio industrije, u čijem vlasništvu je bio tokom 25 godina. Nakon promjene još nekoliko ruku tokom prethodnih decenija, trenutni vlasnik je temeljno restaurirao ovaj model i vratio mu sve originalne specifikacije u srebrnoj i plavoj boji karoserije.

Kao što možete vidjeti iz fotografija u galeriji, ovaj automobil je u besporekornom stanju i izgleda kao da je juče izašao iz fabrike. Kuća RM Sotheby’s će postaviti prelijepi S1 DHC na prodaju tokom avgusta i njenog događaja u Montereju, kada će ujedno nekog prebogatog čovjeka učiniti zaista srećnim.

 

autoexclusive.rs

 


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW