info@autonovosti.com
sigurnosni pojas
NovostiSavjeti

Sigurnosni pojas važniji od airbaga!

1.27Kpregleda

Sigurnosni pojas je primarna zaštita, koja usto osigurava funkcionalnost vazdušnog jastuka.

Test ADAC-a pokazao je kako je, za sigurnost vozača i putnika, najvažnije ispravno sjedenje i vezivanje sigurnosnim pojasom. Sve ostalo (zone za gužvanje, zaštitni kavez, vazdušni jastuci…) ima punu učinkovitost samo uz pravilno sjedenje, podešene naslone za glavu i ispravno vezivanje. Vozač koji nije vezan, suvozač koji drži nogu na armaturi, dijete koje pozadi nije vezano u propisnoj sjedalici, ili uopštee nije vezano, rizikuju teške povrede i u najsavremenijim automobilima.

Pokazao je to crash-test sproveden prema Euro-NCAP standardima u dva Volkswagen Golfa 2.0 TDI, pri brzini ud 64 km/h, uz 40-postotno preklapanje. Takav test simulira najopasniji frontalni sudar, u kojem i strada najviše osoba u saobraćaju. Testovi su, naravno, sprovedeni sa testnim lutkama. U slučaju ispravnog vezivanja pokazalo se da tada ne bi došlo do povreda, odnosno vozač i putnici prošli bi bez povreda. Osobe koje se, u istom automobilu i u istim uslovima nisu vezale, ili su sjedili nepropisno, doživjeli su vrlo teške i po život opasne povrede.

 

Zapamtite!

  • Frajeri vole ‘prevariti’ pojas vezivanjem iza leđa
  • Nevezivanje je posebno opasno za manje osobe
  • Bez pojasa vazdušni je jastuk neučinkovit i postaje opasan

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW