info@autonovosti.com
r200
AktuelnostiNovosti

Škoda R200 će se proizvoditi i biće najbrža svih vremena

1.06Kpregleda

Ovdje zapravo radi o reinterpretaciji i nasljedniku slavne Škode 130 RS Rally. Interesantno, ne radi se o Škodinom konceptnom autu niti o nekoj viziji koja na svom postojanju može zahvaliti nekom Škodinom dizajneru iz Mlade Boleslav. Naime, ovaj auto napravio je – gotovo iz temelja – češki dizajner Petr Novak. Definitivno je uklopio sve potrebne stilske forme iz prošlosti, ali ono što je još bitnije od toga je činjenica da je R200 Non-Fiction zapravo baziran na Audiju R8. Sve ispod novog vanjskog lima i ispod izvrsno zamišljene, modifikovane kabine je ostalo od prošle generacije Audija R8 V8.

r200

U aprilu automobil nije bio u potpunosti završen, ali danas imamo priliku vidjeti rezultat rada dizajnera i inženjera. Snimljen je na stazi i to u najprovokativnijem izdanju – pri punoj brzini.

r200

Tijelo Škode RS200 izgrađeno je od aluminijuma i povezano sa ručnim mjenjačem. Radi se o doslovno istim elementima kao u Audiju R8 V8. Praktično, šasija, vješanje, motor, mjenjač i svi ostali elementi ostali su isti.

r200

To svakako ne umanjuje vrijednost ove Škode koju Hoffman & Novague planira proizvoditi. Ako sve bude teklo prema planu, biće proizvedeno 30 primjeraka Škode R200 sa početnom cijenom od 281.000 američkih dolara. Produkcija kreće početkom 2016. godine.

r200

R200 praktično slavi 40. godišnjicu Škode 130 RS Rally Car. Stari reli auto pogonio je potentni 1,3-litarski benzinac snažan 142 KS. To je bilo i više nego dovoljno za snažno ubrzavanje i maksimalnu brzinu od 190 km/h.

r200

 

proauto.ba
Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW