info@autonovosti.com
bmw m5 f90
Automobili

Šta novo zapravo nudi BMW M5

2.1Kpregleda

Koliko se ovaj novi model razlikuje od svog prethodnika?

Ukratko bi odgovor bio malo, ali istovremeno i poprilično puno – zavisi od toga gledaju li se detalji ili samo global.

Zaljubljenicima u svijet automobila zapravo i ne treba posebno predstavljati BMW M5, jer se već decenijama zna kako se radi o jednom dzaista izuzetnom automobilu. Za mnoge je upravo BMW M5 originalna brza limuzina i to je zapravo sasvim dovoljno reći na tu temu.

bmw m5 f90

No kako to u današnje vrijeme biva, mnogi su kultni automobili prerasli tek u marketinške trikove na četiri točka, te pokretne demonstracije sile vezane uz tehnologiju i opremljenost, dok su vozna svojstva nekako kriomice prešla u drugi plan.

BMW M5 je u toj priči zapravo na sredini, jer se jednim dijelom oslanja na stvarnu tradiciju i performanse, dok se pak onim drugim ovaj automobil tim slavnim naslijeđem najčešće koristi u marketinške svrhe. Doduše, to je dobrim dijelom i logično, jer se radi o automobilu koji sebi ogroman broj ljudi ne može priuštiti ni pod razno, pa ukupan utisak ovog automobila za mnoge ostaje tek na pregledavanju fotografija, pa je u tom dijelu i uporište ovog teksta.

Naime, kako prosječan BMW i njegov životni ciklus prije svega podrazumijeva curenje fotografija, pa premijeru i medijsku pompu, a zatim (kada se mediji stišaju) skoro obavezno slijedi i neki redizajn, tako ljudima često neke veće promjene baš i nisu vidljive. Ista je priča i s novim BMW-ovim modelima (tj. onima koji uslijede nakon ispucavanja redizajniranih starih na tržište), pa upravo iz tog razloga vrijedi direktno uporediti model na zalasku s onim čije vrijeme tek dolazi.

Tako je najbolje vidjeti u što su konkretno otišli novci i koliko su se zapravo dizajneri potrudili oko nastavka priče o jednoj od (u ovom slučaju) najpoznatijih limuzina svih vremena.

Pa krenimo redom…

 

Prednji kraj:

S obzirom na tipičnog kupca BMW-ove M5-ice, tj. bogatog biznismena koji tu i tamo voli stisnuti papučicu gasa, dizajneri su morali balansirati između agresivnog i elegantnog. Detalji u ovom slučaju naglašavaju karakter divljaka (što M5 definitivno jest), dok global zapravo djeluje pitomo i suzdržano.

bmw m5 f90

Povećani su „bubrezi“, te su farovi spojeni s njima – baš kako je to slučaj i na BMW-ovoj seriji 3.No nisu samo „bubrezi“ povećani, jer se isto napravilo i s usisnicima na novom braniku.

bmw m5 f90

Dotični su izraženiji i ponešto veći od onih s kojima se prethodni model hvali na fotografijama i u stvarnosti, pa je tako uprkos određenom utisku suptilnosti karakter ovog automobila u pravilu svima jasan već na prvi pogled usmjeren prema prednjem kraju.


Profil:

Iako nekoliko razlika u odnosu na prethodni model nije nimalo skrivana, bok M5-ice nekako odaje utisak najmanjeg truda. Linija krova je manje-više identična prethodnom modelu, ona centralna linija od zadnjih farova do bočnog usisnika takođe djeluje nepromijenjeno, pa su zapravo jedine prave i odmah vidljive razlike svedene na prednje i zadnje farove koji su s boka dublje urezani u karoseriju.

bmw m5 f90

Dezeni točkova su naravno drugačiji, ali taj dio priče o dizajnu ne treba posebno napominjati, jer ih je već sada u ponudi nekoliko, pa isti nisu direktno vezani uz global, već uz detalje – i to zavisi o bogatom biznismenu koji će ući u salon i konfigurisati svoj primjerak.

bmw m5 f90

Uglavnom, gledano s boka, novi M5 izgleda skoro identično kao i stari. Sve drugo su priče.


Zadnji kraj:

Evo nam još jednog dijela nove M5-ice koji se oslanja na mlađeg i manjeg brata, odnosno seriju 3 u M-izdanju. Gledano otpozadi prema naprijed, linija krova podsjeća na M3. Zadnja svijetla su nešto veći od onih s prethodne M5-ice, ali takođe podsjećaju na M3. Poklopac prtljažnog prostora nešto je nižu u odnosu na prethodni model, pa djeluje elegantnije i nije zdepast poput one montirane na prethodnika, a tu je i zadnji spojler u obliku tek jedva primjetne letvice, što podsjeća na neka danas minula vremena u BMW-u.

bmw m5 f90

Zadnji branik i dalje se oslanja na ideologiju usmjeravanja vazduha i u tom je maniru difuzor ugrađen u njega itekako primjetan. Nastavci izduvnog sistema takođe su primjetni – baš kao i na prethodnom modelu, ali su za razliku od prethodnika već na promotivnim foto-materijalima prezentovani crnoj boji. No ne treba zaboraviti kako se radi o opciji koju je lako isključiti, pa same cijevi završavaju isto onako kako završavaju i na M5-ici kakvu smo do sada poznavali.

bmw m5 f90


Enterijer:

O da…ovdje je definitivno odrađena veća količina posla. S jedne je strane jasno vidljiv jezik s kojim su se dizajneri (i opet) poslužili u krojenju interijera, dok s one druge sva sila detalja radno mjesto za volanom čini svježim i modernim, tj. svježijim i modernijim nego u sklopu prethodnog modela.

bmw m5 f90

Volan je moderan, predivan i funkcionalan, a tipke na njemu izgledaju kvalitetnije nego ikad do sada. Isto vrijedi i za sve ono što se ispred volana nalazi. Instrumenti su veći i pregledniji, te su u poređenju s prethodnikom napredniji u svakom zamislivom smislu. Armatura je istovremeno elegantna i luksuzna, te detaljima zapravo i ne odaje utisak pomahnitale limuzine, već puno luksuznijeg automobila nego što M5 zapravo jeste.

bmw m5 f90

No to nipošto nije loše, jer enterijer u globalu izgleda isto toliko dobro kao i kada ga se secira kroz detalje koji se u sklopu njega nalaze. Centralni greben izgleda prelijepo – pogotovo u kombinaciji boja prikazanoj na slici, a iDrive konačno ne izgleda poput nečega što već pri otvaranju vrata vrišti „gledajte me – ja sam mozak kompjutera“, već djeluje puno suptilnije.

bmw m5 f90

Sjedišta su naravno u svemu superiorna onima s kojima je raspolagao prethodni model, pa o njima nema smisla pretjerano trošiti riječi. Izgledaju bolje, uvjerljivije i sportskije. Točka. Dakle, enterijer je jednom riječju moguće opisati pojmom idile.

bmw m5 f90

Doduše, moram priznati da centralni ekran pomalo djeluje kao da mu tu i nije mjesto, te je u sklopu enterijera prethodne generacije djelovao puno kompaktnije i ljepše pozicioniran, ali kako danas manje-više svi tom dijelu interijera pristupaju isto, oko toga ne bi trebalo lomiti koplja.

bmw m5 f90

bmw m5 f90

Uostalom, da je pozicioniran izraženije, i dalje bi bio neuporedivo ljepši od ekrana kakve unutar svojih interijera montira Mercedes-Benz (čitaj: uzmu iPad i zalijepe ga gdje za njega ima dovoljno mjesta).

bmw m5 f90


Pod haubom:

Brojke ste vjerojatno već zapamtili, pa ih nema smisla ponovno nabrajati. Tim više što je motor zapravo jako sličan onome s kojim je prethodna iteracija M5-ice imala na raspolaganju.

bmw m5 f90

Da, nešto je jači i samim time je superioran u onom inženjerskom smislu. Ali je istovremeno i ljepši, jer za početak ne podrazumijeva hrpu plastike koju sporadično prekidaju gumeni dijelovi, već su se u sklopu nove M5-ice pronašli aluminijski dijelovi, te vizealno dominantan karbonski poklopac motora. I to je to, jer nema potrebe za bilo kakvim suvišnim filozofiranjem oko dijela automobila koji ionako dizajn stavlja na posljednje mjesto.


Zaključak:

S jedne strane je novi M5 možda produkt pomalo lijenih dizajnera i gledano u globalu ne nudi pretjerano puno razlika na već poznati M5, ali s druge strane za neke velike promjene i nema potrebe. Novi M5 izgleda odlično, brz je i tehnološki napredniji od mnogih automobila koji se danas nude na tržište. Djeluje sofisticirano i opako, što i jest poenta, dok se svejedno dobrim dijelom naslanja na tradiciju koju iza sebe definitivno ima.

bmw m5 f90

Uostalom, novi M5 nije ni na tragu „kontroverznog“ E60 M5, pa ako već ništa drugo, onda je to sasvim dovoljno da prema ovoj najnovijoj bavarskoj poremećenoj limuzini s lakoćom možemo gajiti afinitete, jer je samim svojim postojanjem još jedan korak dalje od Bangleovog M-užasa.

 

automobili.hr

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW