info@autonovosti.com
Korisno

Start Stop sistem – Kako funkcioniše?

3.96Kpregleda

Start stop sistem nova je tehnologija koja se koristi u automobilima, a glavna mu je funkcija smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih gasova. Najčešće se koristi u hibridnim vozilima, kako bi se smanjila potrošnja baterije, ali i u vozilima koje imaju pogon na gorivo.

Kako radi start stop sistem?

Engines_4_StartStop

Ovim sistemom smanjuje se vožnja u leru, na primer dok stojimo na semaforu ili na sličnim mjestima, jer se vozilo tada gasi i ne troši gorivo te ne emituje štetne gasove, a takođe i gasi motor kada se vozilo kreće određenom brzinom, pri čemu se opet ne troši gorivo i ne emituju štetni gasovi. Na primjer, kada vozilo samo može održavati brzinu, na manjoj ili većoj nizbrdici, motor se gasi, što je velika prednost. Uštede goriva pomoću ovog start stop sistema iznose i od pet do deset posto, zavisno o vozilu.

Sistem je napravljen na taj način da može podnositi veća opterećenja te omogućuje znatno brže ponovno pokretanje motora. Ono što je odlično jeste da, ukoliko nemate stop – start sistem u svom vozilu, a želite ga imati, možete ga integrisati. Potrebno je nabaviti nekoliko dodatnih komponenti. Ovaj sistem se dakle može integrisati u bilo koje vozilo, na dizel, benzin ili plin.

psasands_start_stop_system_cars

Prema statistici, godišnje svako vozilo pređe oko 11,500 kilometara. Kada bi svako vozilo imalo start – stop sistem, emisija štetnih gasova smanjila bi se za 10 grama po kilometru, pri čemu dolazimo do smanjenja od oko 30,000 tona godišnje u državi kao što je na primer Njemačka.

Razvoj ove tehnologije započeo je još sedamdesetih godina prošlog vijeka. Sve je započela Toyota koja je svoja vozila opremila malim električnim uređajima koji bi automatski gasili vozilo koje se nije kretalo već nakon 1,5 sekundi. Testiranjem se pokazalo da je smanjenje goriva na ovaj način punih 10 posto. Nakon Toyote ovaj sistem su u svoja vozila integrisali i Fiat, na model Regata i Volkswagen na modelu Polo Formel E osamdesetih godina 20. vijeka. Nakon toga uveli su ga i Golf Ecomatic 1994. godine i Volkswagen Lupo 3L i Audi A2 3L iz 1999. godine. Iako prvi vozači nisu bili oduševljeni sistemom te su se žalili da ih on dekoncentriše, znatne uštede goriva pobijale su bilo kakvu kritiku koja bi se pojavila.

Stop-and-start-system-by-Schaeffler

BMW na mnoga svoja vozila stavlja ovaj sistem od 2008. godine, s tim da je sistem malo i razvio pa je tako izmislio sistem koji ne gasi cijeli motor, odnosno ima bateriju koja se puni i koja omogućuje elektronici automobila da normalno radi iako je motor ugašen i štedi gorivo. Citroen takođe u nekim svojim modelima koristi ovaj sistem, a naziva ga ‘Start and Stop’ te ga je takođe dodatno razvio slično kao i BMW. Fiat takođe koristi start – stop sistem i to od 2008. na svojim Alfa Romeo modelima i na Fiatu 500, a Ford je prvi uveo ovaj sistem u SAD-u na svojim vozilima proizvedenim od 2012. godine, te su najavili kako će uskoro sva Ford vozila biti opremljena start stop sistemom.

start-stop-sistem-02-e1452092260645

Svi savremeni start stop sistemi zapravo dolaze kao verzija Boschovog start stop sistema za vožnju na inerciju. Iako najčešće ovu fabriku prepoznajemo kao proizvođača raznih uređaja za uređivanje okoline i radnih mašina, ona zapravo mnogo ulaže u automobilsku industriju te je automobilska tehnologija najveći sektor Grupe Bosch, a ova je fabrika jedan od najvećih dobavljača automobilske opreme. Jedan od većih djelova ovog velikog tržišnog kolača zasigurno ima i start stop sistem kojeg u svojim vozilima želi što više proizvođača, ali i vozača, jer su uštede goriva i više nego znatne.

Ovaj sistem u automobilima priželjkuje i planeta Zemlja, budući da su i emisije štetnih gasova znatno manje pomoću njega. Serijska proizvodnja ovog sistema u Boschu započela je 2007. godine i od tada samo raste, a danas je svaki drugi novi automobil proizveden u Evropi opremljen ovim sistemom. Ono što je posebno dobro jest da je sistem posebno efikasan u velikim gradskim gužvama i upravo su tada uštede goriva najveće, a emisije štetnih gasova najmanje.

silux.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW