info@autonovosti.com
Novosti

Tesla najavljuje proizvodnju 10.000 primjeraka modela Roadster na godišnjem nivou

908pregleda

Direktor Tesle tvrdi da će njegov hipersportski dvosjed na struju imati bolje performanse od rivala čuvenih svjetskih auto-kompanija. Ilon Mask ne krije velike ambicije kada je riječ o drugoj generaciji modela Tesla Roadster.

Kada je prije godinu i po dana predstavljen prototip ovog automobila, Mask je otkrio da će produkcijski Roadster iz stanja mirovanja do stotke stizati za nešto manje od 2 s, a da će maksimalna brzina dostizati preko 250 milja na sat (402 km/h).

Kako prenosi Teslarati, prvi čovjek Tesle nedavno je u podkastu izjavio da bi godišnja proizvodnja Roadstera trebalo da dostigne 10.000 primjeraka. Mask je tom prilikom rekao i da će novi Teslin električni hiperautomobil nadmašiti po performansama konkurente tradicionalnih proizvođača, kao što su Ferrari i Lamborghini.

Procjenjuje se da će Tesla Roadster imati startnu cijenu od oko 200.000 dolara. U poređenju sa drugim savremenim hipersportskim modelima na tržištu, koji često imaju i sedmocifrenu cijenu u dolarima (ili eurima) to i nije previše, ali treba imati u vidu da se takvi automobili proizvode u znatno manjim serijama.

Sa druge strane, jedan Porsche godišnje proda oko 35.000 svojih 911-ica, po cijenama koje se kreću od 100.000 dolara pa naviše. U tom kontekstu, 200.000 dolara je zaista velika suma, pa se projektovanih 10.000 Roadstera godišnje čine kao teško dostižan cilj, s obzirom da na svijetu postoji ograničen broj ljudi koji su spermni da izdvoje 200 hiljada dolara, eura ili funti za automobil.

 

autoblog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW