info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Trgovinski sud u Bolonji donio je odluku po kojoj se Ferari 250 GTO smatra umjetničkim djelom

958pregleda

Najskuplji automobil na svijetu je i prvi koji ima zvaničnu umjetničku vrijednost

Koliko puta ste sebi rekli za neki automobil da je to umjetnost na točkovima? Od sada jedan model zvanično ima umjetničku vrijednost.

Trgovinski sud u Bolonji donio je odluku po kojoj se Ferari 250 GTO smatra umjetničkim djelom, koje je u potpunosti originalno i kao takvo zaštićeno od reprodukcija i imitacija.

Ovakva presuda je donešena nakon što je Ferari saznao da jedna kompanija iz Modene želi da napravi moderno “viđenje” ovog legendarnog automobila. Proizvodnja, komercijalizacija i promocija modela 250 GTO isključivo je u nadležnosti Ferarija, zaključio je sud.

Ovo je prvi put da je neki sud jedan automobil označio umjetničkim djelom. Ta čast je pripala ujedno i najskupljem automobilu svih vremena.

Naime, Ferari 250 GTO iz 1962. prodat je prošle godine na aukciji za rekordna 44 miliona dolara. Time je ovaj legendarni model postao najskuplji automobil ikad prodat na jednoj javnoj aukciji.

Automobili koji se prodaju direktno dostižu daleko veće vrijednosti, pa je tako takođe Ferari 250 GTO iz 1963. prodat za 70 miliona dolara, što je najviša cijena koju je neki automobil postigao u istoriji.

 

mondo.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW